Záver pracovného týždňa prinesie premenlivé počasie. Prvý septembrový deň bude o niečo chladnejší

Záver pracovného týždňa prinesie premenlivé počasie.  Prvý septembrový deň bude o niečo chladnejší
Zuzana Macháčová

Včera sme sa rozlúčili s meteorologickým letom, avšak to neznamená, že sa letných teplôt ešte nedočkáme. Prvý septembrový deň začneme o niečo chladnejším počasím.

Chladnejší záver mesiaca priniesol zvlnený studený front, ktorý postupuje ďalej na východ. O slabé prehánky sa môže postarať od západu teplý front, ale zároveň sa od západu až juhozápadu od Karpatskej oblasti rozširuje výbežok tlakovej výše, takže počasie bude skôr premenlivé.

Pozor na ranné hmly

August sa včera skončil teplotami od +17 °C do +26 °C a skončilo sa aj meteorologické leto. To však ale neznamená, že sa letných teplôt nedočkáme.

Hodnoty nad +30 °C boli v septembri zaznamenané v rokoch 2008, 2012, ale aj v 2015 či 2016. V roku 2015, 1. septembra, namerali v Michalovciach tropických +36,4 °C. Dnešný sviatočný deň taký horúci nebude. 

V severnej polovici nášho územia bude prvý septembrový deň o niečo chladnejší. Teplota vystúpi len od +17 °C do +22 °C. V južnej polovici sa teploty vyšplhajú na +22 °C až +27 °C.

Prehánky sa vyskytnú len ojedinele a budú slabé. Vietor bude fúkať od juhu až juhozápadu rýchlosťou do 20 km/h. V skorých ranných hodinách sa budú v nižších polohách tvoriť lokálne hmly, preto jazdite pri nich bezpečne. 

 Predpoveď na dnes

Na západe Slovenska bude dnes polojasné až oblačné počasie s možnosťou výskytu slabých lokálnych prehánok. Oteplí sa na +22 °C až +27 °C. 

Na strednom Slovensku sa piatok začne zriedkavými hmlami v údoliach. Cez deň už prevládne polojasné až oblačné počasie s ojedinelými slabými prehánkami či dažďom. Teplota vystúpi na +17 °C až +26 °C. 

Podobne bude aj na východe Slovenska. V nižších polohách prípadne v okolí vodných plôch bude ráno hmlisto. Avšak cez deň vám náladu zlepší malá prechodne zväčšená oblačnosť s lokálnymi slabými prehánkami. Denne maximá pôjdu nahor od +18 °C do +25 °C. 

Ak sa chystáte dnes na hory, tak tam bude tiež krajšie počasie. Obloha má byť zväčša polooblačná, prehánky sa vyskytnú len výnimočne. Na podhorí sa zrána vyskytne hmla. Vo výške 1 500 m sa teplota vyšplhá na +10 °C.

Ak vás zaujíma aké počasie vás čaká nasledujúce voľné dni, tak si pozrite našu dennú predpoveď počasie TU. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd