Záver týždňa zlepšenie počasia neprinesie. Čaká nás dážď, mráz aj SNEŽENIE

Záver týždňa zlepšenie počasia neprinesie. Čaká nás dážď, mráz aj SNEŽENIE
Ema Bazhaykin

Piatok nás tentokrát nepoteší zlepšením počasia. Je pred nami chladný deň, ktorý prinesie upršaný víkend.

V poslednom čase sme si už zvykli na to, že k nám bol koniec týždňa zhovievavý a mohli sme si dopriať niekoľko víkendov po sebe pobytom v prírode či na záhrade. Studený front, ktorý k nám zavítal na začiatku týždňa, však všetko zmenil. V niektorých oblastiach sa behom niekoľkých dní ochladilo aj o viac než 20 °C. Namiesto grilovačiek si tak tento víkend budete môcť bez výčitiek užiť pod dekou a s knihou v ruke.

 

Do Európy sa vrátila naozajstná zima, ktorá so sebou priniesla nielen nižšie teploty, ale aj sneženie vo vyšších polohách a nočné mrazy, ktorých sa ovocinári a poľnohospodári už dlho obávali. Tí si od zachraňovania úrody nevydýchli ani dnes v noci, keďže teploty na niektorých miestach dosiahli až -5 °C a mrzlo dokonca aj v nížinách.

Počas dňa ešte na niektorých miestach vykuklo spoza oblakov slniečko a maximálna denná teplota vystúpila v rozmedzí od +9  do +14 °C. Na Orave, Liptove, pod Tatrami a na Horehroní bolo ešte o niečo chladnejšie, a to okolo +7 °C. Na horách vo výške 1 500 m n. m. vystúpila maximálna teplota na -1 °C a už v nadmorskej výške 1 000 m sa objavilo aj sneženie.

Mráz v Liptovskej Tepličke
Mráz v Liptovskej Tepličke, Daniela Pitoňáková

Vo večerných hodinách sa však začalo znovu ochladzovať a okrem mrazov priniesol studený arktický vzduch aj sneženie do niektorých oblastí na severe. Už v podvečerných hodinách snežilo napríklad v Lendaku a hranica sneženie klesla v niektorých oblastiach až pod 500 m n. m.

Čo nás čaká cez deň?

Po mrazivej noci treba v ranných hodinách počítať s námrazami či dokonca zasneženými cestami, na cestách preto buďte opatrní. 

Piatok prinesie do našej oblasti výraznejšie zrážky a ochladenie pod vplyvom ďalšej tlakovej níže, ktorej stred sa bude presúvať zo Severného mora cez Nemecko nad Poľsko. V Nemecku a v susednom Česku sa očakáva, že hory pokryje 30 až 40 cm snehová pokrývka.

Obloha bude spočiatku jasná, zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Postupne bude od severozápadu prichádzať oblačnosť, na mnohých miestach prehánky alebo dážď, niekde dokonca sneženie od nadmorskej výšky 700 m, neskôr 1 200 m.

 

Najvyššia denná teplota dosiahne +10 °C až +15 °C, na severe okolo +8 °C. Teplota na horách vo výške 1 500 m n. m. sa bude pohybovať okolo -1 °C.

Fúkať bude juhozápadný až západný vietor rýchlosťou 3 m/s až 9 m/s, na juhozápade v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s. 

Bude napokon snežiť?

Výrazná vlna zrážok zasiahne aj naše územie a môže priniesť sneženie predovšetkým na sever krajiny. Na horách by mohlo v priebehu dnešného dňa napadnúť viac ako 15 cm snehu. Cez víkend sa očakávajú ešte výraznejšie snehové zrážky. 

Zatiaľ čo dnes očakávame sneženie už od nadmorskej výšky 700 m, v sobotu sa táto hranica posunie na 600 m n. m. a v nedeľu dokonca na 500 m n. n.

Snehovú situáciu budeme pre vás sledovať aj v priebehu dnešného dňa prostredníctvom PREDPOVEDE »»»

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd