Zaznamenali sme najnižšiu teplotu na severnej pologuli. Teplota na Sibíri klesla k -59 °C

Zaznamenali sme najnižšiu teplotu na severnej pologuli. Teplota na Sibíri klesla k -59 °C
Veronika Salayová

Na Sibíri zaznamenali zatiaľ najnižšiu teplotu na severnej pologuli v tomto roku a zároveň najnižšiu decembrovú teplotu za posledných 40 rokov. 

December priniesol prvých -50 °C do Ruska − v pondelok ráno bola nameraná teplota až-58,7°C v Jakutsku na Sibíri, čo je najchladnejšia decembrová teplota za posledných 40 rokov.

Veľmi chladno bolo počas včerajška aj v Ojmjakone, kde klesla teplota na -58 °C a -56,1 °C bolo napríklad v Agayakane, -54,6 °C v Delyankir, -54,4 °C v Yurti, -53,4 °C v Nere, -53,2 °C v Omchak-Meni Gastello.

Zdroj: Meteoweb
Zdroj: Meteoweb

Veľký pokles teplôt

Teploty v pondelok boli až o 10 °C pod priemerom, no priebehu najbližších dní bude nasledovať rýchle oteplenie a po ňom ďalší výrazný pokles teplôt.

Toto je tretí rok po sebe, čo bol na Sibíri zaznamenaný extrémny chlad na začiatku decembra. Napríklad teplotu -61,1 °C  namerali v Delyankir 8. decembra 2021 a -61,0 °C v Oymyakone 12. decembra 2022.

Toto chladné obdobie na Sibíri so sebou prinieslo aj masívne sneženie do Moskvy. Ruské hlavné mesto zasypali za jediný deň snehové záveje s hrúbkou viac ako 40 cm snehu.

Husté sneženie spôsobilo v metropole narušenie prevádzky letísk na troch moskovských letiskách. Aj v ďalších dňoch sa v Moskve očakáva pokles teplôt do -20 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd