Zbystrite pozornosť. Počasie zajtra chystá nepríjemnú a aj nebezpečnú zmenu

Peter Minárik

V nočných hodinách prinesie počasie do našej oblasti veľkú a aj nebezpečnú zmenu. Prehlbujúca sa tlaková níž a s ňou súvisiaci front sa bude nad nami vlniť a prinesie vlnu búrok, ale aj nebezpečného dažďa, ktorý vyvolá povodne. Nás však predovšetkým potrápia zajtrajšie búrky.

V nadchádzajúcich hodinách sa charakter počasia v celej našej oblasti výrazne zmení. Zatiaľ čo doteraz nás ovplyvňovali jednotlivé oblasti nižšieho tlaku vzduchu, ktoré zabezpečovali teplý a vlhký vzduch, v ktorom sa počas dňa tvorili orografické búrky, tak teraz nás čaká oveľa nebezpečnejšia situácia a to v podobe frontálnych búrok.

Našu oblasť zasiahnu dva nebezpečné javy. Zatiaľ čo prítomnosť tlakovej níže už od nasledujúcej noci prinesie do Česka. Rakúska a Nemecka vlnu výdatných zrážok, ktoré postupne rozvodnia vodné toky, tak naše územie sa musí pripraviť na vlnu pomerne intenzívnych búrok, ktorá nás v piatok čaká.

Počasie bude nebezpečné

Ako sme spomínali, tak už od nočných hodín začne počasie v našej oblasti ovplyvňovať tlaková níž. S ňou bude súvisieť rozsiahle zrážkové pole, ktorá bude až do konca víkendu prinášať intenzívne zrážky.

 

Najhoršia situácia bude na juhu Nemecka, na západe Česka a na západe Rakúska. V týchto oblastiach by mohlo spadnúť aj viac ako 100 mm zrážok, čo rozvodní viaceré toky.

Nemeckí meteorológovia vydali výstrahu 3 stupňa pre celý juh Nemecka, kde očakávajú, že za 36 hodín spadne 50 až 120 mm zrážok, pričom za 48 hodín môže spadnúť až 150 mm.

 

Výstrahy pred povodňami platia aj v susednom Česku. Česi očakávajú, že spadne v západnej časti krajiny 30 až 60 mm, lokálne až 80 mm zrážok.

Slovensko čakajú búrky

Naše územie nečakajú súvislé a trvalé zrážky, no problémom sa nevyhneme. Tie prinesie studený front, ktorý sa bude nad našou oblasťou vlniť. Do piatkového poludnia bude počasie ešte pokojné, no potom to príde.

Od juhozápadu sa nad naše územie bude nasúvať rozsiahle zrážkové pole, ktoré môže okolo poludnia priniesť do Bratislavy a na krajný juhozápad dážď. Pred týmto zrážkovým polom by však na ďalších častiach západného Slovenska mali pomerne rýchlo narastať jednotlivé búrkové bunky.

 

 

 

Situácia bude veľmi závislá od presného načasovania frontu a ak sa front oneskorí, tak búrky môžu zasiahnuť aj krajný juhozápad. Ak by sa tak ale nestalo, čaká nás niekoľko vĺn búrok. Ďalšia príde podvečer, no vyzerá, že najvýraznejšie búrky prídu vo večerných, prípadne v nočných hodinách.

Numerické modely predikujú, že v oblasti Maďarska a Rakúska môže dôjsť k sformovaniu búrkového systému, ktorý by následne mal doraziť nad naše územie.

Zajtra sa každopádne pripravte na zmenu situácie a zbystrite preto pozornosť. Búrky totiž budú frontálne a môžu byť oveľa silnejšie, aké sme tu mali v uplynulých dňoch. Priebežné informácie pre jednotlivé okresy Slovenska nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd