Zelená kométa Nishimura už svieti na oblohe. Kde ju hľadať v najbližších týždňoch?

Zelená kométa Nishimura už svieti na oblohe. Kde ju hľadať v najbližších týždňoch?
Veronika Salayová

Novoobjavená kométa sa na nočnej oblohe rozjasňuje viac a viac.  Ako sa približuje k Slnku, rozjasňuje sa a je čoraz viditeľnejšia. Kde ju na nočnej oblohe hľadať v najbližších dvoch týždňoch? 

Kométa Nishimura sa pomaly blíži k svojmu perihéliu, čiže najbližšiemu bodu k Slnku na jeho dlhej dráhe. Kométa sa do najmenšej vzdialenosti od Slnka dostane 17. septembra. Ako sa približuje k Slnku, rozjasňuje sa viac a viac v najbližších dvoch týždňoch bude čoraz ľahšie ju sledovať na nočnej oblohe.

Kométa bude prechádzať blízko našej planéty už budúci týždeň, a to 12. septembra. Bude prechádzať v bezpečnej vzdialenosti 125,4 milióna kilometrov od našej planéty, čo je 84 % vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom. Vtedy ju bude možné na oblohe vidieť najjasnejšie aj voľným okom. 

Kde presne ju hľadať?

Kométu môžete pozorovať na jasnej oblohe UŽ TERAZ! Astronómovia boli presvedčení, že táto kométa bude pre nás ľahko viditeľná voľným okom, ale v  týchto dňoch je jas kométy ešte na hranici viditeľnosti voľným okom. 

Znamená to, že kométu môžeme vidieť na oblohe bez ďalekohľadu už aj teraz, avšak ešte nie úplne jasne. Budúci týždeň ju však uvidíme už zreteľnejšie a aj bez ďalekohľadu. 

Ak teda chcete kométu pozorovať v plnej svojej „zelenej“ kráse tento týždeň, budete potrebovať aspoň malý ďalekohľad, ktorý kométu zjasní a priblíži. 

Kométa momentálne vychádza na východe v skorých ranných hodinách, konkrétne sa v týchto dňoch bude nachádzať medzi súhvezdím Raka a Leva. 

Najlepšie a najľahšie sa dá pozorovať okolo 4:00 hod, kedy sa bude kométa nachádzať pri Venuši. Kométu nájdete o niečo vyššie a mierne naľavo od „rannej hviezdy“.

Zdroj: IFL Science
Zdroj: Sky/IFL Science

Ďalšia príležitosť už nebude

Pre tých, ktorí budú vybavený ďalekohľadom, sa už aj zajtra na rannej oblohe objaví zelená kométa s dlhým tenkým chvostom. Ak sa túto príležitosť na jej pozorovanie v najbližších dvoch týždňoch zmeškáte, ďalšia príležitosť už nebude. Kométa bude najbližšie viditeľná na našej oblohe začiatkom roku 2431. 

Kométu objavil japonský amatérsky astronóm Hideo Nishimura len nedávno a dostala oficiálny názov C/2023 P1 (Nishimura). Zaujímavosťou je, že toto je tretia kométa, ktorú objavil tento amatérsky astronóm. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd