V noci s dažďom padal aj saharský prach, no ešte sa ho nezbavíme. Aké počasie prinesie Zelený štvrtok?

V noci s dažďom padal aj saharský prach, no ešte sa ho nezbavíme. Aké počasie prinesie Zelený štvrtok?
Zuzana Macháčová

Zeleným štvrtkom začínajú Veľkonočné sviatky. Dnešok prinesie na naše územie už o niečo menej zrážok ako počas noci, kedy zrážky padali spolu so saharským prachom. Toho sa zatiaľ ešte nezbavíme. 

Počas včerajšieho dňa, ale aj uplynulej noci sa nad našu oblasť dostal saharský prach, ktorý pokrýva veľkú časť Európy, no a pri zrážkach sa dostáva až na povrch. Práve takú situáciu sme zažili minulú noc. 

Saharský prach bude pretrvávať aj naďalej

Zlou správou je, že tomuto nepríjemnému javu sa nevyhneme ani ďalšie dni. Saharský prach sa nad našu oblasť dostáva v teplom južnom prúdení, po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže. Tá pokrýva celú západnú časť Európy a siaha až po severnú Afriku. S ňou je spojený aj studený front, ktorému patrí rozsiahly tlakový pás.

Front prešiel v noci od juhozápadu cez naše územie, no vplyv níže pretrvá aj počas štvrtka. Čo sa týka teplôt, tak ochladenie nás nečaká. Počas dnešného dňa zostaneme v teplotnom pásme od +14 °C do +19 °C, na severe okolo +12 °C.

 

Dobrou správou je, že zrážky ustanú a lokálne sa zmenší aj oblačnosť. Tzv. cyklonálne počasie, prejavujúce sa najmä rýchlymi zmenami teplôt či zosilnením vetra, bude pretrvávať v celej strednej Európe. Pocítime to minimálne na vetre, jeho nárazy budú na západe a severe Slovenska dosahovať lokálne 60 km/h. Na horách bude naďalej fúkať silou víchrice. 

Počasie na štvrtok

Na západe Slovenska sa pripravte na premenlivo oblačné a miestami aj daždivé počasie s teplotou od +16 °C do +19 °C. Zatiahnutá obloha bude aj na strednom Slovensku. Lokálne sa aj tu nevyhnete prehánkam. Teplota tu vystúpi od +12 °C do +18 °C. 

Slnečných lúčov bude dnes málo aj na východe našej krajiny, aj keď prechodne ich tu bude z celého Slovenska najviac. V ranných a dopoludňajších hodinách treba počítať aj s prehánkami. Teplota sa bude pohybovať od +12 °C do +18 °C.

 

Ak sa chystáte na hory, tak aj tam bude dnes obloha oblačná aj s prehánkami a miernym ochladením. Fúkať tu bude veľmi nepríjemný vietor o sile víchrice, preto buďte opatrní. Vo výške 1 500 m sa bude teplota pohybovať okolo +2 °C. 

Po tejto noci sa situácia počas Zeleného štvrtka upokojí, kde tu vyjde aj slnko, no ako sme spomínali, naďalej bude veterno. Aké počasie nás čaká nasledujúce sviatočné dni, sa dozviete v našej predpovedi počasia.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd