Zem je na pokraji globálnej vodnej krízy. Takmer 3 miliardy ľudí nemá prístup k čistej vode

Zem je na pokraji globálnej vodnej krízy. Takmer 3 miliardy ľudí nemá prístup k čistej vode
Veronika Salayová

Vodná kríza na Zemi je krutou realitou. UNESCO varuje, že až štvrtina svetovej populácie nemá prístup k čistej vode, a ak sa nič nespraví, toto hrozivé číslo ešte porastie. 

Zem je na pokraji globálnej vodnej krízy, varuje UNESCO a OSN-Water v najnovšom vydaní správy OSN o rozvoji vodných zdrojov vo svete, ktorá bola publikovaná v stredu. 

Podľa tejto správy nemá 2 až 3 miliardy ľudí, čo je až 26 % svetovej populácie, prístup k bezpečnej pitnej vode, pričom takmer polovica populácie (46 %) nemá prístup k štandardným hygienickým službám. 

Znepokojujúce je, že odborníci tvrdia, že ak sa neprijmú naliehavé opatrenia, situácia sa ešte môže výrazne zhoršiť.

Voda je naša budúcnosť

Tento nedostatok sa v nasledujúcich desaťročiach prehĺbi, najmä v mestách, ak sa nebude podporovať medzinárodná spolupráca v tejto oblasti, varujú odborníci.

Tí predpokladajú, že celosvetová mestská populácia trpiaca nedostatkom vody sa zdvojnásobí − z 930 miliónov v roku 2016 na 1,7 – 2,4 miliardy ľudí v roku 2050. Narastajúci výskyt extrémnych a dlhotrvajúcich období sucha tiež zaťažuje ekosystémy, čo má katastrofálne následky pre rastlinné a živočíšne druhy.

„Sú potrebné silné medzinárodné mechanizmy, ktoré zabránia tomu, aby sa globálna vodná kríza vymkla spod kontroly,“ povedala Audrey Azoulay, generálna riaditeľka UNESCO, a dodala: „Voda je naša spoločná budúcnosť a je nevyhnutné, aby sme konali spoločne, aby sme ju zdieľali spravodlivo a udržateľne.“

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd