Zem sa náhle spomalila. Vedci varujú, že nám hrozia silné zemetrasenia

Zem sa náhle spomalila. Vedci varujú, že nám hrozia silné zemetrasenia
Veronika Sádovská

Zem sa náhle spomaľuje a momentálne zažívame dlhšie dni ako boli minulý rok. Ak sa vám zdá, že tieto dni plynú nejak pomaly, možno sa nemýlite. Aké to bude mať dôsledky?

Po niekoľkých rokoch zrýchľovania sa zrazu Zem spomaľuje. Prvýkrát za 7 rokov sa priemerná dĺžka dňa v roku 2023 predĺžila. Nové prognózy medzitým naznačujú, že v marci 2025 budeme mať najdlhší deň od marca 2019.

Ako uvádza TimeandDate, najnovšie údaje poskytnuté Medzinárodnou službou rotácie Zeme a referenčných systémov ukazujú, že Zem sa spomaľuje a jeden deň v roku 2024 trvá o niečo dlhšie ako ktorýkoľvek deň od roku 2019.

ERS dokonca predpovedá, že dĺžka dňa by mohla do marca 2025 dosiahnuť až +1,63 milisekundy za 24 hodín, čo by predstavovalo najdlhší deň v záznamoch za posledných 5 rokov.

 

 

 

Môže to spôsobiť problémy

Jedna milisekunda alebo dve sa nám nemusí zdať veľa, ale vzhľadom na to, že dnešná technologická spoločnosť závisí od digitálneho času, tieto milisekundy sa hromadia, čo si vyžaduje „priestupnú sekundu", aby sa všetko vrátilo späť do synchronizácie.

Ak sa Zem otáča rýchlejšie, príde na rovnakú pozíciu o niečo skôr. Okrem iného, ak satelity GPS nezohľadnia rýchlosť otáčania, ich údaje o polohe sa môžu rýchlo stať nepoužiteľnými.

Spomalenie Zeme prináša mnoho otáznikov, pretože na rozdiel od "priestupnej sekundy", nepoznáme jeho dôsledky pre globalizovaný svet. Medzi príčinami vedci uvádzajú aj zmenu klímy spojenú s roztápaním ľadu, ktoré by mohlo spomaliť rýchlosť rotácie Zeme.

Hrozia silnejšie zemetrasenia

Mali by sme teda očakávať častejšie a silnejšie zemetrasenia. Mesiac pôsobí na príliv a odliv oceánov a tieto vlny spomaľujú našu planétu. Ako tvrdia Roger Bilham z Univerzity Colorado a Rebecca Bendicková z Univerzity Montana v Missouli na otáčanie Zeme majú vplyv aj prúdy v roztavenom jadre našej planéty.

 

Keď sa tieto tekutiny zrýchľujú, pohyb našej zeme sa spomaľuje. To má za následok, že okraje dosiek sa stláčajú, čo spôsobuje dodatočný tlak na okraje týchto dosiek.

Bilham s Bendickovou už v roku 2017 na výročnom stretnutí Americkej geologickej spoločnosti (Geological Society of America) predstavili výsledky svojho výskumu, kde porovnávali skúsenosti z minulých období pomalšej rotácie Zeme za posledných sto rokov a zvýšenom výskyte silných zemetrasení.

„V rokoch pomalšieho pohybu Zeme bolo zaznamenaných od 25 do 30 vážnych zemetrasení ročne, v iné roky bol priemer 15 vážnych zemetrasení,“ povedal Bilham pre Daily Express. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd