Zem zasiahla silná geomagnetická búrka. Polárna žiara je najvýraznejšia za posledné roky

Peter Minárik

Uplynulý víkend sa polárna žiara mala vyskytnúť aj na našom území, no nakoniec z toho nič nebolo. Ukázalo sa, že podmienky neboli ideálne. Aktuálne však na zemi začala silná geomagnetická búrka, ktorá prináša jednu z najsilnejších polárnych žiar za posledné roky.

Slnko vstupuje do svojho cyklu, pričom aktivita slnečných erupcií bude až do roku 2024 kontinuálne narastať. Presne pred týždňom pritom došlo k silnej slnečnej erupcii počas ktorej došlo k vyvrhnutiu koronálnej hmoty smerom k Zemi, ktorá mala spôsobiť počas víkendu geomagnetickú búrku a viditeľnú polárnu žiaru aj zo Slovenska.

To sa však nakoniec nestalo. Dôvodom bolo, že vyvrhnutá koronálna hmota zasiahla našu planétu len okrajom a nesmerovala tak priamo na našu planétu. Z polárnej žiary tak nebolo nič, no v týchto chvíľach začala na Zemi pomerne výrazná geomagnetická búrka.

Došlo k silnej erupcii

V priebehu utorka došlo na Slnku k ďalšej výraznej erupcii. Treba však dodať, že táto erupcia nebola taká výrazná ako 28.10., kedy bola erupcia ešte silnejšia a práve preto sa čakala polárna žiara aj na Slovensku. Erupcia z utorka je síce slabšia, ale vyvrhnutý mrak koronálnej plazmy je tentokrát takmer kruhový a nasmerovaný priamo k Zemi.

Kruhový oblak plazmy, vyvrhnutej zo Slnka dňa 2.novembra, foto:  NASA/ESA/SOHO/LASCO C3

Vysokoenergetické častice práve v týchto chvíľach dorazili na našu planétu a vyvolali tak geomagnetickú búrku. S tou môžu mať problémy družice a energetici, no na Zemi to vyvolalo nádhernú polárnu žiaru.

Najvýraznejšia polárna žiara za uplynulé roky

Koronálna hmota, ktorá bola zo Slnka vyvrhnutá má dokonalý tvar a vyvoláva po svete aktuálne krásnu polárnu žiaru, ktorá by bola viditeľná zrejme aj zo Slovenska. Kp-index totiž dosahuje číslo 7.

Problémom je však to, že aktuálne panuje u nás deň a tak polárnu žiaru nemáme šancu pozorovať. Úplne iné to je však aktuálne v Severnej Amerike, v Kanade, v Rusku, či v Škandinávii, kde je pravdepodobnosť pozorovania polárnej žiary až 100%.

oblasti z ktorých je možné pozorovať polárnu žiaru, foto: NOAA
oblasti z ktorých je možné pozorovať polárnu žiaru, foto: NOAA

Obyvatelia a astronómovia z tejto oblasti hlásia, že ide o najvýraznejšiu polárnu žiaru za uplynulé roky a z oblasti prichádzajú fantastické fotografie.

Uvidíme polárnu žiaru aj na Slovensku?

Kp-index je ako sme spomínali na úrovni 7. Polárnu žiaru by tak aktuálne bolo možné vidieť z hôr severného Slovenska.

Problémom je však to, že aktivita geomagnetickej búrky by mala slabnúť po 16:00. Postupne tak bude geomagnetická búrka slabšia a Kp-index bude klesať. Zároveň, zatiaľ čo počas víkendu prialo počasie, tak aktuálne máme na našom území prevažne oblačné až zamračené počasie, ktoré znemožňuje sledovanie polárnej žiary.

Šanca, že dnes po západe Slnka bude viditeľná polárna žiara zo Slovenska je tak minimálna. Viditeľná však môže byť zo susedného Poľska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd