Na východe došlo k ďalšiemu zemetraseniu. Ide o dotras minuloročných otrasov

Na východe došlo k ďalšiemu zemetraseniu. Ide o dotras minuloročných otrasov
Veronika Sádovská

Na Slovensku zaznamenali ďalšie zemetrasenie na východe Slovenska. Na Zemplíne sa znova triasla zem.

V nočných hodinách pocítili obyvatelia niekoľkých dedín oblasti medzi obcami Košárovce a Jankovce v okrese Humenné slabé zemetrasenie. To malo silu 1,4 a podľa všetkého išlo o dotras po minuloročnom zemetrasení.

Dotras po zemetrasení

Kristián Csicsay, vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV), potvrdil, že otrasy nastali o 22:35 a vychádzali z hĺbky 4,6 kilometra. Išlo teda o plytké zemetrasenie.

Chvenie mohli pocítiť viacerí obyvatelia obcí v okresoch Vranov nad Topľou a Humenné.

Otrasy v Ďapalovciach

Vedci majú zatiaľ len jeden makroseizmický dotazník z obce Nižná Sitnica. Starosta Ďapaloviec, jednej z najviac poškodenej obce minuloročným zemetrasením.

Ján Cmár potvrdil, že nočné otrasy pocítilo viacero obyvateľov obce, ktorí ho kontaktovali.

Slovensko minulý rok zasiahlo jedno z najsilnejších zemetrasení posledných rokov. Malo magnitúdu 5,0 a takéto otrasy sú v našej oblasti zriedkavé. Spôsobilo aj značné škody na niektorých budovách v okolitých obciach.

Epicentrum sa nachádzalo 18 km severozápadne od Humenného a 56 kilometrov severovýchodne od Košíc a vychádzalo z hĺbky 10 kilometrov.

Minuloročné zemetrasenie bolo tým výnimočné, že ho bolo cítiť v okruhu až 200 kilometrov a pocítiť ho mohlo až 6 miliónov ľudí na Slovensku, Ukrajine, Poľsku či Maďarsku.

Situáciu budeme sledovať a správu aktualizovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd