Zemetrasenie, ktoré zasiahlo Slovensko bolo najsilnejšie za 80 rokov. Poškodilo chrám, krčmu aj domy

Zemetrasenie, ktoré zasiahlo Slovensko bolo najsilnejšie za 80 rokov. Poškodilo chrám, krčmu aj domy
Peter Minárik

Slovensko včera zasiahlo jedno z najsilnejších zemetrasení v novodobej histórii. Zemetrasenia takej intenzity v našom regióne nie sú bežné. Po zemetrasení sú hlásené materiálne škody. Ide však o škody menšieho rozsahu. Oveľa väčšie škody napáchali šíriace sa falošné správy, ktorými strašili nanešťastie aj miestne samosprávy.

Včera večer presne o 20:23 zasiahlo naše územie silné zemetrasenie. Podľa záznamov ide o jedno z najsilnejších zemetrasení v histórii a o najsilnejšie zemetrasenie od samostatnosti Slovenskej republiky.

K zemetraseniu došlo presne o 20:23 zhruba 18 km severozápadne od Humenného a 56 kilometrov severovýchodne od Košíc v hĺbke 10 km. Epicentrum sa nachádzalo neďaleko Giraltoviec, pri vodnej nádrži Domaša.  Zemetrasenie bolo také silné, že ho bolo cítiť v okruhu až 200 km a jeho prejavy mohlo pociťovať viac ako 6 miliónov ľudí.

Zemetrasenie poškodilo kostol, krčmu aj domy

Bezprostredne po zemetrasení ľudia najmä v okolí Prešova a Humenného vybiehali zo svojich domov a začali sa šíriť falošné informácie, ktoré hovorili, že príde ďalšie zemetrasenie.

Na strachu ľudí sa tak niektorí začali priživovať, no vedecké fakty sú nespochybniteľné. Zvyčajne po hlavnom zemetrasení prichádzajú dotrasy v oveľa slabšej sile a to predovšetkým na styku litosferických platní. Toto sa však netýkalo východného Slovenska, kde išlo len o geograficky regionálne zemetrasenie.

Zemetrasenie si nevyžiadalo žiadne zranené osoby. Predovšetkým obce v okolí epicentra zemetrasenia hlásia popraskané steny a poškodené omietky.

zemetrasenie poškodilo kostol v gréckokatolíckej farnosti Pakostov
zemetrasenie poškodilo kostol v gréckokatolíckej farnosti Pakostov
škody zaznamenalo aj pohostinstvo v obci Jankovce, foto: Dominik Bazár
škody zaznamenalo aj pohostinstvo v obci Jankovce, foto: Dominik Bazár
popráskané steny v Humennom, foto: Mária Knižková
popráskané steny v Humennom, foto: Mária Knižková

Išlo o najsilnejšie zemetrasenie za 80 rokov

Zemetrasenie ku ktorému včera došlo nie je v našich geografických šírkach bežné. Ide o silné zemetrasenie a ak sa jeho sila potvrdí, tak pôjde o najsilnejšie zemetrasenie za uplynulé desaťročia.

Európsko-stredomorské seizmologické centrum zemetrasenie klasifikovalo na silu s magnitúdou 5.0. Ide však o automatické vyhodnotenie. Presné vyhodnotenie zemetrasenia a určenie jeho konečnej sily vykoná Slovenská akadémia vied tzv, ručným vyhodnotením. Ak by magnitúda bola okolo 5, tak naposledy sme mali zemetrasenie s epicentrom na území s takouto magnitúdou pred asi 80 rokmi.

Doposiaľ najsilnejším zemetrasením na území dnešného Slovenska je zemetrasenie v Komárne v roku 1763 o sile s magnitúdou 6.3. V dôsledku zemetrasenia bolo 279 domov úplne zničených a 353 domov sa čiastočne zrútilo. Ďalších 213 domov potrebovalo nákladné opravy a 219 domov potrebovalo opravy s menšími nákladmi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd