Zemetrasenie na východe pocítili ľudia najmä vo dvoch okresoch. Išlo o dozvuky silného zemetrasenia

Zemetrasenie na východe pocítili ľudia najmä vo dvoch okresoch. Išlo o dozvuky silného zemetrasenia
Peter Minárik

Na východnom Slovensku sa dnes opäť triasla zem. Podľa dodatočných vyhodnotení išlo o slabšie zemetrasenie, ktoré si nemuseli vyžiadať žiadne materiálne škody. V porovnaní s októbrovým zemetrasením, ktoré zasiahlo východ pred pár mesiacmi bolo toto zemetrasenie výrazne slabšie.

Na začiatku októbra zasiahlo východné Slovensko veľmi silné zemetrasenie, ktoré dosiahlo magnitúdu 4.9. Toto zemetrasenie si vyžiadalo pomerne veľké materiálne škody z ktorých sa obyvatelia východného Slovenska spamätávajú dodnes. Po vyše štyroch mesiacoch sa v priebehu dnešného dňa triasla na východe zem opäť.

Vo štvrtok zasiahlo východné Slovensko zemetrasenie, ktoré potvrdil vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV), Kristián Csicsay. Podľa jeho slov išlo o dotrasy minuloročného októbrového zemetrasenia, ktoré pocítili obyvatelia okresov Vranov nad Topľou a Humenné.

 

Zemetrasenie bolo veľmi plytké a vychádzalo z hĺbky 9 kilometrov.

Zemetrasenie bolo slabé

Európsko-stredomorské siezmologické centrum odhadlo zemetrasenie na úrovni 3.0.

Seizmológovia zo SAV zaznamenali magnitúdu zemetrasenia na úrovni 2,7, pričom epicentrum bolo lokalizované pri obci Jankovce v okrese Humenné. Csicsay uviedol, že to bol doteraz najsilnejší dotras, ktorý ľudia pocítili najintenzívnejšie.

Obyvatelia obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou zažili otrasy trvajúce pár sekúnd, ktorým predchádzal charakteristický hluk. Starosta Ján Cmár informoval, že aktuálne neevidujú žiadne škody, no situácia sa bude ďalej monitorovať.

 
 

V Baškovciach, obci v okrese Humenné, starosta Pavol Tamáš potvrdil, že otrasy boli jasne cítiť, avšak nové škody zatiaľ hlásené neboli. Lucia Sukeľová, koordinátorka pomoci pre obce postihnuté zemetrasením v Prešovskom samosprávnom kraji, uviedla, že očakávajú nahlasovanie škôd v nasledujúci deň.

Zdravotné, hasičské a policajné služby nezaznamenali žiadne výjazdy v súvislosti so zemetrasením, čo naznačuje, že situácia nevyžadovala bezprostredné zásahy týchto zložiek.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd