ZEMETRASENIE: Starosta obce na východe vyhlásil mimoriadnu situáciu. Poškodených ostalo viacero domov

ZEMETRASENIE: Starosta obce na východe vyhlásil mimoriadnu situáciu. Poškodených ostalo viacero domov
Veronika Salayová

Včerajšie večerné zemetrasenie má v jednej obci na východe Slovenska dohru. Starosta obce totiž v nočných hodinách vyhlásil mimoriadnu situáciu. 

O 22.29 h boli hasiči a polícia privolaní do obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou, kde došlo následkom zemetrasenia k poškodeniu viacerých rodinných domov. Starostom obce bola v čase o 21.30 h vyhlásená mimoriadna situácia, informuje TASR. 

„Z obce Ďapalovce bolo evakuovaných 44 ľudí a 15 rodinných domov bolo uzatvorených. Krízový štáb rozhodol v čase o 02.15 h o ukončení akcie s tým, že v ranných hodinách sa bude ďalej pokračovať,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová pre slovenskú agentúru.

Únik plynu a pukliny na bytovom dome

O 20.33 h bolo následkom zemetrasenia ohlásený aj únik plynu v bytovom dome na Magurskej ulici v Prešove. Zasahujúci príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove z hasičskej stanice Prešov monitorovali okolie. 

Na mieste zásahu bola prítomná polícia, ako aj technik Slovenského plynárenského priemyslu, ktorý po vykonanom meraní našiel miesto úniku v jednom z bytov na treťom poschodí bytového domu a zastavil ho, uviedla Knišová, Následne sa obyvatelia bytového domu vrátili do svojich bytov. V dôsledku úniku plynu nedošlo k zraneniu osôb.

Následkom zemetrasenia bolo o 23.12 h ohlásené aj podozrenie prasknutia nosných častí bytového domu na Levočskej ulici číslo 27 až 29 v Prešove. Hasiči z Prešova vykonali prieskum a monitorovali okolie.

„Na mieste zásahu bola prítomná polícia, primátor mesta Prešov, skupina z Krízového riadenia mesta Prešov a Okresného úradu Krízového riadenia Prešov a statik mesta Prešov. Statik na mieste vykonal prieskum, kde zhodnotil stav, že nehrozí bytovke žiadne ohrozenie a ľudia sa tak mohli vrátiť späť do svojich bytov. Praskliny boli len v pivničných priestoroch, nie v bytových jednotkách,“ dodala Knišová pre TASR.

Výjazdy hasičov

Hasiči na východe Slovenska mali celkovo 7 výjazdov v dôsledku zemetrasenia, konkrétne hasiči z Prešova mali tri výjazdy, z Holčíkoviec dva a po jednom zo Svidníka a Medzilaboriec. Celkom zasahovalo 29 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 11 kusmi hasičskej techniky.

Zemetrasenie v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko a jeho sila bola upravená na silu 4,9 magnitúdy. Hypocentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 17,8 kilometra a epicentrum bolo v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd