Ženie sa búrková línia. Búrky čakajú aj Slovensko spolu s výraznými zrážkami

Ženie sa búrková línia. Búrky čakajú aj Slovensko spolu s výraznými zrážkami
Peter Minárik

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje brázda nižšieho tlaku vzduchu, ktorá od západu zhoršuje počasie aj na našom území. Viac zrážok však na naše územie príde v nadchádzajúcich hodinách.

Počasie na našom území je dnes rozdielne. Zatiaľ čo na východnom Slovensku panuje slnečné počasie bez zrážok s príjemnými teplotami, ktoré sa pohybujú až na hodnote okolo +25 °C, tak na západe aktuálne panuje veľmi odlišné počasie.

Počasie tu totiž ovplyvňuje brázda nižšieho tlaku vzduchu, ktorá prináša oblačné a niekde aj upršané počasie. Teploty sú oveľa nižšie ako na východe krajiny a pohybujú sa zväčša do +19 °C.

Tvoria sa zrážky a búrky

Brázda nižšieho tlaku vzduchu aktuálne prináša výrazné zrážky a búrky do Rakúska, Maďarska a do Slovinska. Prvé zrážky sa už vyskytujú aj na našom území. Prší však len v Podunajskej nížine.

Najviac zrážok zatiaľ eviduje stanica Dobrohošť, kde spadlo takmer 8 mm. Na zvyšku územia sú úhrny výrazne nižšie.

Oveľa výraznejšie zrážky a búrky sa vyskytujú prakticky v celej Európe. Detektory bleskov zaznamenali nad Európou už viac ako 130 000 bleskových úderov, pričom prevažná časť bleskov udrela v oblasti Stredomoria. Intenzívne sa však blýska aj v oblasti Balkánu, Rakúska a búrky smerujú aj do Maďarska.

doteraz zaznamenané blesky nad Európou, zdroj: blesky.bourky.cz
doteraz zaznamenané blesky nad Európou, zdroj: blesky.bourky.cz

Zrážok bude viac

V Podunajskej nížine sa zatiaľ vyskytuje slabší dážď, avšak v nasledujúcich hodinách bude zrážok výraznejšie viac. V noci sa nad naše územie začne od juhozápadu nasúvať výraznejšie zrážkové pole a pršať bude na väčšine západného Slovenska.

V ranných hodinách pritom numerické modely avizujú, že na severozápade Maďarska by mohlo začať dochádzať k tvorbe výraznej búrkovej činnosti, ktorá by ráno mohla doraziť aj do krajných juhozápadných okresov.

Každopádne spolu s búrkami sa k nám zajtra ráno začne nasúvať ďalšie zrážkové pole a ešte výdatnejšie zrážkové pole sa nad naše územie nasunie v noci z pondelka na utorok.