Ženie sa k nám front a prinesie aj búrky. Európu čaká ďalší búrlivý deň

Peter Minárik

K nášmu územiu sa blíži studený front, ktorý už o pár hodín prinesie búrky. Tie sa aktuálne vyskytujú predovšetkým v Nemecku a začínajú sa tvoriť už aj v Rakúsku. Naše územie čakajú búrky v ranných hodinách.

Po niekoľkých dňoch relatívne rovnakého počasia prichádza mierna zmena. Doteraz sa v našej oblasti vyskytovali početné prehánky a búrky, ktoré sa vytvárali vo vlhkom a teplom vzduchu. Ten k nám zabezpečovala oblasť nižšieho tlaku.

Teraz však cez Európu postupuje studený front, na ktorom sa tvoria frontálne búrky. Tie spôsobujú lokálne problémy v Nemecku, ale o nič extrémne sa nejedná, Front sa totiž rozpadá a sprievodné javy sú tak menej nebezpečné.

 

V Nemecku, kde sa dnes búrky vyskytovali hlásia len lokálne výraznejšie zrážky, ktoré prechodne zaplavili niekoľko miest. Najvýdatnejšie zrážky zaznamenali v Bavorsku

v Tutzingu zaplavilo niekoľko ulíc
v Tutzingu zaplavilo niekoľko ulíc, zdroj: wetteronline.de

Front sa bude rozpadať

Aktuálne sa búrky vyskytujú napríklad v okolí Salzburgu, či nemeckého Regensburgu. V priebehu nočných hodín môžu zasiahnuť Česko a ďalšie oblasti Rakúska, no búrková činnosť by mala slabnúť.

V ranných a v dopoludňajších hodinách sa už studený front dostane aj na rakúsko-slovenské pohraničie, no vo vysokom tlaku sa bude tento front rozpadať.

V priebehu popoludnia sa búrky môžu iniciovať aj nad Slovenskom, no nepôjde o výraznejšiu búrkovú činnosť, ako tú, ktorú sme na našom území zaznamenávali uplynulé dni.

 

Služba Estofex, ktorá pred chvíľou vydala svoju predpoveď počíta taktiež dnes v Európe s relatívne bežnými letnými búrkami. Najvyššia pravdepodobnosť nebezpečnejších javov je v Poľsku a na severe Balkánu.

dnešná predpoveď služby Estofex
dnešná predpoveď služby Estofex

Dnes popoludní sa búrky na našom území vyskytnú len na západe. Sprevádzané budú silnejšími zrážkami a ojedinele aj krúpami. Viac o tom, v ktorých oblastiach sa očakávajú búrky sa dozviete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd