Ženie sa k nám výdatný LEJAK, ktorý ustane až zajtra. V týchto oblastiach naprší najviac

Ženie sa k nám výdatný LEJAK, ktorý ustane až zajtra. V týchto oblastiach naprší najviac
Peter Minárik

Nad Slovensko sa od západu rúti veľmi výdatný dážď, ktorý nás bude trápiť až do zajtra. Intenzívne zrážky prinesú v nadchádzajúcich hodinách desiatky milimetrov a môžu spôsobiť problémy na našich riekach, ktoré začnú opäť rásť.

Počasie v Európe má pod kontrolou rozsiahla tlaková níž s menom WENCKE, ktorá už včera priniesla veľmi nepriaznivé počasie do západnej Európy, kde zúril veľmi silný vietor. Ten dosahoval poryvy vetra s rýchlosťou až cez 120 km/h. Najsilnejšie poryvy vetra zaznamenali v Bretónsku.

V rámci tejto tlakovej níže, ktorá dnes postúpi cez Severné more nad Škandináviu sa cez Európu ženie studený front. Ten prináša veľmi dobré dynamické parametre. Na tomto studenom fronte sa v uplynulých hodinách vyskytli početné búrky, ktoré priniesli tisícky bleskov. Búrka sa prehnala aj samotným Parížom a toto dynamické počasie dnes ovplyvní aj Slovensko.

V nočných hodinách začal na našom území silnieť vietor a počas dnešného dňa sa pridajú zrážky, ktoré práve v týchto chvíľach postupujú nad naše územie od západu.

 

Studený front prinesie lejak

Od západu sa v priebehu dnešného dňa výrazne rozprší. Zrážky sa postupne rozšíria nad celé naše územie, pričom budú aj výdatnejšie. Najvýraznejšie úhrny by sme mali zaznamenávať na strednom Slovensku, kde by mohlo spadnúť až do 50 mm zrážok.

očakávané množstvo zrážok
očakávané množstvo zrážok, zdroj: meteologix.com

Obzvlášť exponované by mali byť južné návetria hôr a to predovšetkým v Banskobystrickom kraji. Tu by mohlo napršať ojedinele aj viac ako 50 mm zrážok.

Zrážky prídu v niekoľkých vlnách

Zrážky sa očakávajú vo dvoch vlnách. Prvú vlnu zrážok prinesie studený front a druhú vlnu zrážok, ktorá príde v noci na sobotu prinesie tlaková níž, ktorá sa v noci na sobotu začne presúvať z Talianska, cez Rakúsko smerom nad územie Česka.

 

Hranica sneženia sa očakáva na horách. Snežiť by malo od nadmorskej výšky zhruba 1500 metrov.

Intenzívne zrážky, ktoré nás v nadchádzajúcich hodinách čakajú spôsobia opäť vzostupy vodných tokov, pričom predovšetkým na menších potokoch a riekach by mohli hladiny opäť prekročiť úroveň povodňových stupňov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd