Ženie sa výrazná supercela. Prináša krúpy a zrejme aj downburst

Peter Minárik

Cez východné Slovensko sa začala hnať silná supercelárna búrka, ktorá postúpila už aj metropolou východu a v týchto chvíľach postupuje smerom k Trebišovu. Treba aj naďalej počítať s veľmi nebezpečným počasím.

Predpovede na dnešný deň sľubovali veľmi silné búrky, ktoré sa nakoniec aj potvrdili. Najvýraznejšia búrka dnešného dňa sa začala vytvárať južne od Gelnice a následne si to zamierila smerom k juhovýchodu do oblasti Košíc.

Okolo 16:30 začala táto silná búrka postupovať Košicami a priniesla veľmi zaujímavé meteorologické dianie. Počas búrky padali pomerne veľké krúpy a okrem toho sa zrejme v niektorých častiach mesta vyskytol downburst.

Krúpy mali priemer cez 2 cm

Viacerí naši čitatelia hlásili z mesta Košice intenzívne krupobitie, ktoré prinieslo krúpy s priemerom až 2 cm. Krupobitie bolo také intenzívne, že v meste vytvorilo vrstvu krúp.

 

Ľudia si ešte pamätajú krupobitie spred 5 rokov, ktoré v Košiciach rozbíjalo autá. Mnohí sa tak snažili preparkovať svoje autá. Našťastie dnešná supercelárna búrka, ktorá zasiahla mesto Košice takéto veľké krúpy nepriniesla.

búrka v Košiciach
búrka v Košiciach, foto: Martin Klein

Okrem intenzívneho krupobitia sa vyskytoval aj výdatný lejak, ktorý zalial ulice mesta. Odtoku vody bránila aj upchatá kanalizácia, čo zapríčinila spomínaná vrstva krúp.

V Košiciach sa zrejme vyskytol downburst

Podľa predbežných analýz, to vyzerá, že minimálne západné časti mesta Košice zasiahol aj downburst. Ten priniesol veľmi silný vietor, ktorý lámal stromy.

 

Amatérske stanice, ktoré však treba brať s rezervou zaznamenali poryvy vetra na úrovni 70 až 120 km/h.

Downburst je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami. Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán. Toto roztekanie je podobné, ako keď pustíme k zemi balón s vodou.

Aktuálne sa supercela z okolia Košíc ženie nad Východoslovenskú nížinu a naďalej prináša veľmi nebezpečné javy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd