ŽILINA je po búrke pod VODOU. Mesto zasiahli najskôr krúpy a potom prívalové zrážky

Peter Minárik

Mesto Žilina dnes zasiahla najintenzívnejšia búrka dnešného dňa, ktorá najskôr priniesla intenzívne krupobitie, ktoré následne vystriedali prívalové zrážky. Búrka nad mestom sa regenerovala a do centra mesta priniesla desiatky milimetrov zrážok. Pod vodou je hneď niekoľko ciest a prakticky všetky podjazdy a podchody. Kanalizácia v meste totiž nestíhala odvádzať vodu.

Búrková situácia na našom území bola až do večerných hodín pomerne pokojná, no aj naďalej sa nad našou oblasťou nachádza teplý a vlhký vzduch, ktorý sa počas dňa prehrieval a takýto vzduch je veľmi náchylný na tvorbu kopovitej oblačnosti a vznik búrok a to predovšetkým v rámci orografie.

Búrky sa začali vytvárať najmä v popoludňajších hodinách a to predovšetkým v Žilinskom kraji, kde búrky spôsobili najväčšie komplikácie.

Žilinu najskôr zasypali krúpy, ktoré upchali kanalizáciu

Žilinský kraj zasiahla silná búrka s krupobitím a s prívalovými zrážkami, ktorá zasiahla aj mesto Žilina, kde aktuálne napáchala najväčšie škody. Došlo tu totiž ku kombinácii dvoch okolností.

 

V meste sa najskôr vyskytovalo intenzívne krupobitie, ktoré vytvorilo lokálne až súvislú vrstvu krúp. Následne sa pridali aj výrazné zrážky a to skomplikovalo celú situáciu.

Jednak nestíhala kanalizácia, no situáciu zhoršilo krupobitie. Krúpy sa totiž dostali do vpustí kanalizácie, kde ľad vytvoril bariéru. Vrstva krúp tak upchala kanalizáciu v mnohých častiach mesta, následkom čoho nebolo možné, aby kanalizácia v meste vodu odviedla.

V Žiline spadlo až 50 mm

Z radarových odhadov vieme, že v meste mohlo za krátku dobu spadnúť 20 až 50 mm zrážok. Oficiálna stanica SHMÚ sa však v centre, kde to bolo najhoršie nenachádza a v časti Závodie, v západnej časti mesta namerala 22 mm.

Súkromné stanice však evidujú výraznejšie úhrny. Na sídlisku Hliny spadlo okolo 35 mm zrážok. Zrážkomerná stanica pri autobusovej stanici zaznamenala najvyšší úhrn. Spadnúť tu mohlo až 50 mm zrážok, čo potvrdzujú aj následky. Práve v centre sú najväčšie problémy.

 

 

 

Voda v meste zaplavila viaceré časti a ulice mesta, predovšetkým v centre. Nemocničná ulica bola úplne neprejazdná a problémy dostať sa mali aj záchranári do areálu nemocnice. Počasie v Žiline tak dnes v priebehu krátkej doby narobili niekoľko problémov.

foto: Eva Hrabovcová
foto: Eva Hrabovcová

V meste zasahujú hasiči, ktorí odčerpávajú vodu hneď z viacerých ulíc. Situácia sa začína dávať do normálu, keďže búrka v meste už ustala. Takéto stacionárne búrky, ktoré môžu spôsobiť lokálne problémy sa však ešte môžu vyskytnúť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd