Žilina vyhlásila mimoriadnu situáciu. Zosuv pôdy výrazne zdeformoval cestu

Žilina vyhlásila mimoriadnu situáciu. Zosuv pôdy výrazne zdeformoval cestu
Veronika Salayová

Žilina vyhlásila mimoriadnu situáciu v dôsledku zosuvu pôdy na ceste v mestskej časti Bytčica. Dôvodom tohto zosuvu je oteplenie a nadpriemerné množstvo zrážok, ktoré v tejto oblasti spadlo. 

V mestskej časti Žilina – Bytčica v dôsledku nadpriemerných dažďových zrážok počas posledných dní prišlo k výraznému zosuvu pôdy v časti cestnej komunikácie 3. triedy nad diaľničným privádzačom D1 Lietavská Lúčka – Žilina. Na mestskom úrade v Žiline preto zasadal krízový štáb mesta, ktorý následne vyhlásil mimoriadnu situáciu v súvislosti so zosuvom pôdy v mestskej časti Žilina – Bytčica, informuje Žiliňák

Mimoriadny stav platí od piatka 9. februára 2024 od 18:00 hod. Ide najmä o dôsledok oteplenia a nadpriemerných zrážok v tejto oblasti.

 


 

Cesta je neprejazdná

Katarína Gazdíková zo žilinskej radnice pre TASR uviedla, že vzniká ďalšie riziko deformácie svahu a ďalšieho zosuvu pôdy na privádzač. Tento krok však zároveň pomôže rýchlejšie a efektívnejšie problém zo zosuvom pôdy riešiť. 

„Vyhlásenie mimoriadnej situácie umožní samospráve operatívnejšie a efektívnejšie vykonávať všetky potrebné opatrenia a práce, aby sa zamedzilo ďalšiemu prípadnému zosuvu,“ povedala pre TASR.

Vedúci oddelenia krízového riadenia a bezpečnosti Mestského úradu v Žiline Lukáš Čerňava tiež vysvetlil, že lokalitu zabezpečili a cestná komunikácia je neprejazdná.

 


 

„Počas nasledujúcich dní zrealizujeme všetky potrebné technické a stavebné opatrenia, aby sme zabránili ďalšiemu zosuvu. Zabezpečíme prekrytie všetkých trhlín a prepadlín, ako aj ich následné vyplnenie zeminou, aby sme zamedzili premočeniu. Budeme postupovať podľa odporúčaní z odborného posúdenia,“ uviedol pre slovenskú agentúru.

„Na miesto mimoriadnej udalosti platí zákaz vstupu. Samospráva bude verejnosť informovať o ďalších skutočnostiach,“ uzavrela Gazdíková.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd