ZIMA 2023/2024: El Niño výrazne mení počasie. Dočkáme sa vôbec snehu?

ZIMA 2023/2024: El Niño výrazne mení počasie. Dočkáme sa vôbec snehu?
Veronika Salayová

Najnovšie prognózy ohľadom sneženia sa od poslednej aktualizácie zmenili a snehu tak bude túto zimnú sezónu v Európe menej ako zvyčajne. 

Zima klope na dvere, aj keď to tak vonku ešte príliš nevyzerá. Európa má za sebou mimoriadne horúci október a v novembri klesajú teploty len veľmi pozvoľna. O necelé štyri týždne nastáva meteorologická zima a jednotlivé prognózy na toto ročné obdobie sa spresňujú a aktualizujú.

Na základe podrobných analýz vypracovali jednotlivé meteorologické spoločnosti jednotlivé prognózy pre celé zimné obdobie, ktoré sa pravidelne aktualizujú na základe nových dát. Jednu z najspoľahlivejších dlhodobých predpovedí prináša európsky ECMWF.

Prognóza ohľadom sneženia sa zmenila

Aj keď sa model ECMWF často označuje ako najspoľahlivejší model, treba zdôrazniť, že žiadnu dlhodobú/sezónnu predpoveď nemožno nazvať úplne „spoľahlivou“.

Aktuálne prognózy od ECMWF sa najnovšie zmenili a kým v predošlých dlhodobých predpovediach modely predikovali viacej snehu počas januára a februára, nové prognózy hovoria o podpriemernom snežení počas všetkých zimných mesiacov. 

Neznamená to však, že nebude snežiť vôbec − snežiť, samozrejme, bude, ale v rámci dlhodobého priemeru počas jednotlivých mesiacov bude sneženie pod dlhodobým normálom. Zjednodušene povedané, snehu bude menej počas celej zimy, než je dlhodobý priemer. 

Zima podľa ECMWF

Pri pohľade na priemerný obrázok pre Európu môžeme vidieť veľmi slabú predpoveď sneženia. Na väčšine kontinentu bude menej snežiť ako zvyčajne, s výnimkou Álp a vyšších častí severnej Európy. 

Prognóza sneženia na zimu 2023/2024. Zdroj: ECMWF
Prognóza sneženia na zimu 2023/2024. Zdroj: ECMWF

Decembrová predpoveď snehových zrážok ukazuje na väčšine kontinentu podpriemerné množstvo snehu, a rovnako tak aj v januárovej a februárovej predpovedi sa predikuje záporná anomália sneženia. 

Zima podľa UKMO

Pri pohľade na sezónny priemer pre Európu na základe modelu UKMO môžeme vidieť ďalšiu slabú predpoveď snehových zrážok, identickú s ECMWF. Na väčšine kontinentu bude menej snežiť ako zvyčajne, s výnimkou severných častí.

Prognóza sneženia na zimu 2023/2024. Zdroj: UKMO
Prognóza sneženia na zimu 2023/2024. Zdroj: UKMO

Decembrová predpoveď sneženia ukazuje slabé sneženie, čo je identické s ECMWF. Pri pohľade na januárovú predpoveď sneženia taktiež nedochádza k výraznému zlepšeniu.

Pri februárovej predpovedi sneženia môžeme vidieť veľmi výrazné sneženie v severnej Európe. Zvyšok Európy vyzerá takmer rovnako ako predpoveď ECMWF, s nadnormálnym snežením len vo vyšších polohách.

Pripravme sa na menej snehu

Tieto dva modely sa v podstate zhodujú a čo sa týka hlavne územia Slovenska. Prognózy týchto dvoch uznávaných meteorologických spoločností tak avizujú slabú zimu, čo sa množstva snehu týka.

Do istej miery môže za to aj telá anomália El Niño, ktorá mení vzorce počasia. Počas zimnej sezóny na severnej pologuli bude práve na vrchole sily a bude výrazne ovplyvňovať globálne počasie.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd