Zima 2023/2024 začala veľmi dynamicky. Čo bude nasledovať v novom roku?

Zima 2023/2024 začala veľmi dynamicky. Čo bude nasledovať v novom roku?
Veronika Salayová

Zima 2023/2024 sa začala veľmi dynamicky, a to v Európe, ale aj v USA. Veľmi chladné epizódy striedalo nezvyčajne teplé počasie. Ako sa to bude vyvíjať v novom roku? 

Podľa predpovedí sa nad severným Pacifikom v najbližších dňoch rozvinie oblasť nízkeho tlaku a vytvorí sa silný Jet Stream, ktorý vytlačí mierny oceánsky vzduch do Severnej Ameriky.

Zdroj: Severe Weather Europe
Zdroj: Severe Weather Europe

USA tak čakajú pomerne teplé počasie počas blížiacich sa vianočných sviatkov. Nepredpokladá sa však, že toto oteplenie bude trvať dlho, keďže studená zima v pravom slova zmysle má do USA doraziť už v januári.

Podobný model je tiež viditeľný v Európe, kde systém nízkeho tlaku nad severnými oblasťami poháňa miernejšie západné prúdenie z Atlantiku.

Predpoveď naznačuje, že teplotná anomália nad Európou nie je taká výrazná ako nad Spojenými štátmi a Kanadou, ale teploty budú počas Vianoc takmer na celom kontinente nadpriemerné. 

Zimná zmena už v januári

Na prelome rokov začne do USA opäť zatekať chladný vzduch, ktorý sa v priebehu týždňa „rozleje“ do väčšej časti Spojených štátov. Zima tak naberie druhý dych a udrie v januári naplno, pričom vo východnej často, od severu až po Floridu, bude prevládať chladnejšie počasie ako v západnej polovici USA. 

December bude v USA končiť oveľa teplejšie, ako je dlhodobý priemer, a je veľmi pravdepodobné, že január a február upravia sezónny priemer späť do normálu. 

Čo sa týka Európy, modely začiatkom januára taktiež naznačujú zmenu, aj keď o niečo miernejšiu ako v USA.

Západné prúdenie by sa na prelome rokov malo zmierniť, čo by zvýšilo potenciál snehových zrážok nad centrálnou a severnou časťou kontinentu. 

Zima naplno v januári udrie hlavne do severných častí Európy. Čo sa týka Slovenska, tak modely naznačujú mierne teplotné anomálie. V priemere budú teploty o niečo vyššie, ako je dlhodobý normál. 

Zdroj: Severe Weather Europe
Teplotná anomália počas Vianoc. Zdroj: Severe Weather Europe
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd