ZIMA je pred dverami. Už nasledujúce ráno začne pršať. Na Troch kráľov si nezabudnite dáždnik

ZIMA je pred dverami. Už nasledujúce ráno začne pršať. Na Troch kráľov si nezabudnite dáždnik
Peter Minárik

Pred dverami máme vpád studeného vzduchu, no ešte predtým čaká Slovensko dážď, ktorý prinesú Traja králi. Počasie sa začne výraznejšie meniť uprostred víkendu.

Slovensko čaká v nadchádzajúcich hodinách výrazná zmena počasia. Môžeme povedať, že stabilné počasie definitívne končí a teraz nás čaká zima, ktorú prinesú Traja králi.

Všetko to však začne dažďom, ktorý sa už nasledujúcu noc začne nasúvať nad naše územie od juhozápadu. Zajtrajší deň tak prinesie na celé Slovensko prevažne oblačné až zamračené počasie a na celom území, vrátane hôr bude pršať.

Najintenzívnejšie zrážky sa očakávajú na západnom Slovensko a to predovšetkým v Podunajskej nížine. Tu by mohlo ojedinele napršať aj okolo 20 mm. Na zvyšku územia bude zrážok menej. Najmenej zrážok sa očakáva na východnom Slovensku.

očakávané množstvo zrážok na našom území
očakávané množstvo zrážok na našom území

Prudké ochladzovanie v noci na nedeľu

Avizované ochladzovanie dorazí na naše územie v noci zo soboty na nedeľu, kedy sa teplotné rozhranie odsunie smerom k juhu a do našej oblasti začne od severovýchodu až východu prúdiť studený, pôvodom sibírsky vzduch.

V noci zo soboty na nedeľu sa tak začnú kvapalné zrážky meniť postupne na snehové. Sneženie sa však zatiaľ očakáva len na severe územia a postupne na západnom Slovensku. Studený vzduch k nám totiž bude natekať postupne a spočiatku mu k tomu bude brániť orografia.

V nedeľu ráno tak už bude možné pozorovať výrazné teplotné rozdiely na našom území. Zatiaľ čo na severe, severozápade a na západe Slovenska bude mrznúť, tak na zvyšku územia zatiaľ budú teploty nad nulou.

Zima nastúpi v nedeľu

Už v nedeľu počas dňa sa však studený vzduch do večera prevalí do všetkých oblastí Slovenska. V pondelok ráno sa tak zobudíme už do poriadne studeného rána s teplotami, ktoré na severe poklesnú aj pod -10 °C. Počas dňa sa na našom území nedostanú teploty nad bod mrazu.

Na pocit však bude ešte chladnejšie. Pocit chladu totiž bude zvýrazňovať silný severák a pocitová teplota tak môže klesať až k -20 °C.

Pred nami je tak nástup zimy, ktorá sa v nedeľu postupne dostane nad celé územie a od pondelka zažijeme sibírske dni. Vývoj deň po dni nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd