Zima končí. Dnes sa začína meteorologická jar. Aj počasie bude jarné

Veronika Salayová

Všetci tí, ktorí majú radi jar a zimy už majú dosť, máme dobrú správu. Dnešným dňom začína konečne jar. A dokonca aj počasie bude v súlade s jarným obdobím. 

Včerajším dňom sme zavŕšili zimné obdobie a dnes vítame jar. Z meteorologického hľadiska sa jar začína prvým marcovým dňom a končí posledným májovým dňom v mesiaci. 

Z astronomického hľadiska si na jar musíme počkať ešte necelé tri týždne. Astronomická jar totiž začína jarnou rovnodennosťou 20. marca o 22.24 hod. 

Pre mnohých je jar najkrajšie obdobie roka a tešia sa na príchod teplejších dní. Aký začiatok jari nás teda čaká?

Čaká nás slnečné jarné počasie

Počasie na našom území ovplyvňuje mohutná tlaková výš, ktorá sa postará o jasné počasie v celku príjemnými teplotami. Dnešok bude okrem ranných hodín bezoblačný s teplotami od +6 do +11 °C a nemusí sa obávať ani dažďa. 

Síce noci budú ešte veľmi chladné, dni budú slnečné. Aj štvrtok a piatok prinesie podobný charakter počasie ako dnešok. Teploty dokonca vystúpia ešte o čosi vyššie, a to na juhu Slovenska až na +12 °C.  

Cez víkend príde postupné ochladenie

Takéto počasie bez zrážok a s pomerne jasnou až polooblačnou oblohou vydrží do víkendu, kedy príde studený front, ktorý so sebou prinesie ďalšie ochladenie. Príval studeného vzduchu zrazí teploty pod dvojciferné čísla a prinesie do sebou aj zrážky.

V nedeľu sa počasie zmení a opäť treba počítať so snehom a silným vetrom najmä v severných okresoch Slovenska. Ochladenie na celom území Slovenska pocítime už v pondelok.

Viac o víkendovom postupnom ochladení prinesieme v ďalších článkoch. Viac o vývoji počasia nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd