ZIMA KONČÍ. Pred nami sú posledné zimné dni, ktoré prinesú niečo nezvyčajné

ZIMA KONČÍ. Pred nami sú posledné zimné dni, ktoré prinesú niečo nezvyčajné
Peter Minárik

Zima do svojho konca zostávajú posledné dni a nastúpi jar. Štvrtok, 29. február je posledným dňom tohtoročnej meteorologickej zimy a od piatka budeme aj oficiálne datovať meteorologickú jar. Počasie je však už teraz absurdné a bude ešte absurdnejšie.

Začína nám posledný zimný týždeň, ktorý však zimu nebude pripomínať ani náhodou. Už je definitívne, že tohtoročný február bude prepisovať teplotné rekordy a dokonca zažijeme najteplejší február v histórii meteorologických meraní. Priemerná februárová teplota totiž prekoná všetky doteraz zaznamenané mesiace.

Na našom území nemrzlo v nižších polohách už veľmi dlho a vysoké teploty už naplno zobúdzajú prírodu. Počasie však tento týždeň prebudí prírodu už naplno. Teploty, ktoré sa očakávajú budú atakovať nezvyčajné hodnoty.

Zrážky ustanú a bude sa vyčasovať

Po upršanej noci budú v priebehu dnešného dňa postupne na našom území zrážky slabnúť. Už dnes môže na západnom Slovensku dokonca vykuknúť aj Slnko.

V nadchádzajúcich dňoch budú západne od nás ovplyvňovať počasie jednotlivé tlakové níže, ktoré prinesú upršané počasie, no zrážky na Slovensko nedorazia. U nás sa očakáva len zväčšená oblačnosť. Posledné zimné dni prinesú na Slovensko oblačné počasie a rozhodne sa neočakáva ani na horách sneženie.

 

Teploty pôjdu až k +20 °C

Do našej oblasti sa bude v priebehu tohto týždňa od juhu dostávať teplejší vzduch, ktorý vyženie teploty poriadne vysoko. Už dnes sa teploty na západnom Slovensku dostanú nad hranicu +15 °C.

Oveľa teplejšie však bude zajtra a v stredu. Pri polooblačnom až oblačnom počasí budú teploty na celom našom území stúpať nad +10 °C, v nižších polohách až nad +15 °C a v našich najteplejších oblastiach Slovenska sa teploty dostanú až k úrovni +19 °C. Budeme tak tesne v blízkosti magickej dvadsiatky.

Týždeň, ktorý je pred nami prinesie na naše územie nezvyčajne vysoké teploty. Priemerná teplota bude tento týždeň o viac ako 5 °C nad hranicou dlhodobého normálu, čo je extrémne vysoká hodnota.

priemerná teplotná anomália počas tohto týždňa
priemerná teplotná anomália počas tohto týždňa, zdroj: ECMWF
 

 

 

Štvrtok je na našom území posledným dňom tohtoročnej meteorologickej zimy a posledný zimný deň prinesie typicky jarné počasie. Polooblačná obloha zodvihne teploty až na +17 °C.

V piatok začne meteorologická jar a počasie bude aj naďalej pokračovať v nadpriemerne teplom charaktere. Ochladenie sa neočakáva ani v priebehu marca. Vývoj na nasledujúce dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd