Zima má pauzu. Dnes bude LIAŤ a čakajú nás nezvyčajne vysoké teploty

Zima má pauzu. Dnes bude LIAŤ a čakajú nás nezvyčajne vysoké teploty
Peter Minárik

Počasie si dnes na našom území dá pauzu od zimného počasia a čaká nás upršané počasie, ktoré bude naviac sprevádzané veľmi vysokými teplotami. Spočiatku treba rátať aj s nebezpečnými mrznúcimi zrážkami.

Včera sme na našom území začali badať zmenu, ktorá sa už dnes naplno prejaví. Na vine je zatekanie teplého vzduchu od západu až juhozápadu, ktorý dnes bude vrcholiť.

Teplý vzduch sa najskôr začal dostávať do vyšších vrstiev, čo včera spôsobilo rozsiahle problémy v susednom Česku aj v Nemecku, kde si mrznúci dážď vyžiadal aj obete.

Vo večerných hodinách sa začala situácia zhoršovať aj na cestách Banskobystrického a Košického kraja. Počas noci zrážky prechodne ustali, ale aktuálne začínajú nad naše územie opäť pribúdať.

Na Slovensku dnes bude pršať

Počasie dnes na našom území bude ovplyvňovať vypĺňajúca sa tlaková níž spolu s teplým frontom. Na viacerých miestach tak bude pršať. Zrážky by mali byť plošné.

Napršať by malo priemerne okolo 5 až 10 mm, no viac zrážok sa očakáva v juhovýchodnej časti Slovenska.

Spočiatku si treba dať pozor aj na nebezpečenstvo mrznúcich zrážok, ktoré hrozia na viacerých miestach, no opäť predovšetkým v Banskobystrickom a v Košickom kraji. Situácia sa zlepší počas dňa.

Zatekanie teplého vzduchu bude také výrazné, že sa kvapalné zrážky vyskytnú aj na horách. Dnešný deň tak prinesie nepriaznivé, upršané počasie.

Teploty budú vysoké

Teplý vzduch nepocítime len na upršanom počasí, ale aj na vysokých teplotách. Tie dnešné budú na január veľmi netypické. Teploty sa dostanú na +3 až +10 °C, no v najteplejších lokalitách nášho územia môže teplota ojedinele prekročiť aj +10 °C.

Štvrtok tak na naše územie prinesie veľmi teplé a upršané počasie, ktoré bude mať veľmi ďaleko od typicky zimného počasia. Pozitívnou správou je však, že už počas nasledujúcej noci sa začne opäť ochladzovať a počasie sa nazad dostane do zimného charakteru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd