Zima na Slovensko prišla. Dokedy sa udrží a čo nás čaká v nadchádzajúcich dňoch?

Peter Minárik

Zimné počasie na naše územie dorazilo a prinieslo predovšetkým do severných regiónov Slovenska snehový poprašok. Aj v nadchádzajúcich dňoch sa zimné počasie na našom území udrží. Čo nás čaká v nasledujúcich dňoch a aké počasie treba očakávať?

Meteorologická zima pomaly končí. V utorok je posledným dňom zimy a počasie sa po dňoch veľmi teplého počasia konečne vrátilo do zimného charakteru. Teploty klesajú v noci pod nulu na celom území a aj počas dňa sa udržujú na hranici dlhodobého teplotného normálu.

V nadchádzajúcich dvoch dňoch sa žiadna výraznejšia zmena neočakáva, no tej sa dočkáme už s príchodom meteorologickej jari, ktorá štartuje v stredu.

Koniec zimy bude zimný

Aktuálne k nám po zadnej strane tlakovej níže so strednom nad východnou Európou a po prednej strane nasúvajúcej sa tlakovej výše od západu prúdi od severu vlhký a chladnejší vzduch, ktorý prináša teploty na úrovni dlhodobého normálu.

Takto by to malo byť aj v nadchádzajúcich dňoch. Nočné teploty budú na celom území klesať pod nulu a v dolinách až do -15 °C a denné teploty budú na našom území stúpať na +1 až +8 °C.

Na oblohe nám bude prevládať prevažne premenlivé počasie a najmä na severe treba ešte počítať s výskytom snehových prehánok. V pondelok sa môžu snehové prehánky objaviť aj na východe nášho územia.

V stredu príde jar

Prvého marca začína na severnej pologuli meteorologická jar a v jarnom charaktere počasia by sme mali aj odštartovať. Z Nemecka sa až nad naše územie bude rozširovať tlaková výš, ktorá k nám prinesie jasné počasie a súčasne sa začne aj otepľovať.

Od stredy nás čakajú denné teploty, ktoré sa budú pohybovať od +4 do +10 °C, no noci budú ešte chladné. Pri vyjasnení totiž dokážu teploty klesať poriadne nízko a do konca týždňa ešte na celom území budú nočné teploty pod bodom mrazu.

Zrážky sa však neočakávajú a pripravte sa na to, že od stredy zavládne na celom Slovensku nádherné, slnečné počasie. Meteorologická jar tak odštartuje prekrásnym počasím.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd