Zima práve končí. Posledný zimný deň prinesie niečo nezvyčajné

Zima práve končí. Posledný zimný deň prinesie niečo nezvyčajné
Peter Minárik

Zime do svojho konca zostávajú posledné hodiny, ktoré sa budú niesť v znamení veľmi nezvyčajného počasia. Počnúc piatkom oficiálne začína meteorologická jar, čo na počasí výraznejšie nepocítime, keďže jar už na našom území panuje teraz, no a bude ešte teplejšie.

To, čo zažívame na našom území posledné týždne, sme v novodobej histórii ešte nezažili. Už je isté, že tohtoročný február bude na Slovensku najteplejší od začiatku meteorologických meraní. Teplý február sme naposledy zažívali v roku 2021, no tento prekoná absolútne všetky štatistiky.

Napríklad v Bratislave sme od začiatku februára nezaznamenali mrazivý deň. Teploty pod bod mrazu nespadli dokonca ani v noci. Pôjde o prvý prípad, keď sa na Slovensku vyskytol celý zimný mesiac bez mrazu.

Februárové teploty lámu denné rekordy, a dokonca aj tie mesačné. Navyše vo štvrtok, teda v posledný zimný deň hrozí, že na našom území zaznamenáme aj historicky najteplejší februárový deň. Teploty totiž pôjdu extrémne vysoko.

Posledný zimný deň bude teplý

Teploty na našom území stúpajú hneď na niekoľkých miestach nad hranicu +15 °C, no počas zajtrajšieho dňa s takmer istotou pokoríme ďalšiu významnú hranicu.

 

Do našej oblasti sa totiž vystupňuje príliv mimoriadne teplého vzduchu a svoje zohrá aj nízka oblačnosť. Vďaka prílivu teplého vzduchu a slnečného počasia by sa teploty na našom území mali dostávať na +13 až +19 °C, no na západnom Slovensku hrozí, že teploty prekonajú dokonca hranicu +20 °C.

K dvadsiatke sme tento február boli blízko už niekoľkokrát, no práve posledný zimný deň by mal byť podľa numerických modelov najteplejší a že teploty prekonajú hranicu +20 °C, je pravdepodobné na viac ako 80 %.

Marec zatiaľ ochladenie neprinesie

Od piatka oficiálna začína meteorologická jar, no zmenu pocítime maximálne v kalendári. Počasie sa aj naďalej bude vymykať normálu a rozhodne nás nečaká žiadna zima.

 

 

 

Počasie bude pokračovať vo svojom mimoriadne teplom móde. Aj naďalej sa netreba obávať ani nočných mrazov a počas dňa pôjdu teploty vysoko, dokonca až nad hranicu +15 °C.

Numerické modely však predsalen vidia nádej v mierne ochladenie, ku ktorému by mohlo dôjsť v priebehu budúceho týždňa. Toto ochladenie však nebude príliš výrazné a neprinesie do nížin sneženie. Vývoj na najbližších 15 dní si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd