ZIMA PRICHÁDZA: Sneženie zasiahne Slovensko. Túto časť poriadne zasype

ZIMA PRICHÁDZA: Sneženie zasiahne Slovensko. Túto časť poriadne zasype
Peter Minárik

Už zajtra sa začne na našom území výraznejšie ochladzovať a naše územie počas víkendu čaká nástup pravého, zimného počasia. To by malo priniesť celodenné mrazy a dokonca aj sneženie, ktoré bude obzvlášť v jednej časti nášho územia výdatné.

Dnes nás ešte čaká pokojné a pomerne príjemné, jesenné počasie, no už zajtra treba počítať na našom území s výraznou zmenou. Postará sa o to studený front, ktorý prinesie v priebehu piatka na celé naše územie zrážky.

Prvé zrážky sa už očakávajú v skorých ranných hodinách na severe krajiny a rozširovať sa budú smerom k juhu. Aj na severe Slovenska sa bude jednať prevažne o dážď. Snežiť zatiaľ bude len na horách.

V priebehu popoludnia sa však začne od severu ochladzovať a naše územie čaká postupné znižovanie hranica sneženia, ktorá sa z hôr dostane aj do obývaných oblastí.

Sobota prinesie zasnežené ráno

V noci z piatka na sobotu sa už studený vzduch dostane nad celé naše územie a hranica sneženia postupne poklesne aj do nížin. Zatiaľ to však neznamená, že všade aj nasneží.

Predsalen však bude jedna oblasť, kde celkom určite môžete očakávať zasneženú sobotu a postupne sa začne vytvárať aj snehová pokrývka, ktorá bude dokonca výrazne narastať.

Tou oblasťou je sever krajiny, kde vlhké a chladné severné prúdenie prinesie trvalejšie sneženie. Vďaka zrážkam a nízkym teplotám sa začne vytvárať snehová pokrývka.

Napadne až 20 cm snehu

Sobota prinesie sneženie výlučne na sever krajiny, teda predovšetkým do Žilinského a Prešovského kraja. Sneženie čaká aj oblasť Nízkych Tatier. Snežiť by malo začať v sobotu ráno, pričom najintenzívnejšie bude okolo poludnia. Do večera by na severe mohlo napadnúť okolo 10 cm snehu, v oblasti hôr až okolo 20 cm.

V sobotu v noci príde na naše územie ďalšie sneženie. To opäť zasiahne predovšetkým severné oblasti Slovenska, no tentoraz by sa snehové zrážky mali vyskytnúť aj na ďalších miestach nášho územia.

Treba však podotknúť, že síce sa sneženie napríklad aj na západe Slovenska očakáva, no nemožno počítať s nejakou výraznou snehovou nádielkou. Vytvoriť by sa mal len poprašok snehu.

Najviac snehu napadne počas nasledujúceho víkendu na severe Slovenska, kde by do pondelka mohlo pripadnúť až okolo 20 cm snehu, na horách až nad 30 cm.

očakávaná výška snehovej pokrývky
očakávaná výška snehovej pokrývky

Situácia sa však priebežne vyvíja a upresňuje. S istotou však vieme povedať, že od soboty nastúpi na Slovensku zimné počasie, ktoré sa udrží a prinesie aj sneh. Sneženie bude najintenzívnejšie na severe, no na zvyšku nášho územia je intenzita sneženia ešte otázna. Zatiaľ sa totiž veľa snehu neočakáva.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd