ZIMA sa na Slovensko vracia. Sneh sa objaví aj v nížinách. Pozrite si, kde všade bude snežiť

Peter Minárik

Po relatívne teplom víkende nás od dnešného dňa čaká výrazný zvrat počasia. Slovensko čaká výrazné ochladenie, ktoré prinesie na naše územie nielen mrazy a podpriemerné teploty, ale aj novú snehovú nádielku. Snežiť by mohlo aj v nížinách.

Posledný marcový týždeň, ktorý práve začína odštartuje veľmi nepriaznivými počasím. Slovensko čaká ochladzovanie, ktoré sa v nadchádzajúcich hodinách bude stupňovať. Príliv chladného vzduchu prinesie výrazný zvrat počasia a návrat zimy.

Pred nami sú typicky zimné dni. Okrem ochladenia, ktoré zníži teploty natoľko, že sa dostanú pod úroveň dlhodobého normálu nás čaká aj sneženie, ktoré by mohlo dokonca doraziť aj do nižších polôh. Celú zimnú atmosféru zvýrazní silný vietor, ktorý ešte viac zníži pocitovú teplotu.

Jedinou pozitívnou správou je azda to, že ochladenie nebude mať dlhý priebeh a už v druhej polovici tohto týždňa sa vráti opäť teplé počasie.

Začína k nám zatekať arktický vzduch

V priebehu noci počasie na Slovensku ovplyvnila výrazná tlaková níž s ktorou bolo spojené rozsiahle zrážkové pole, ktoré prinieslo zrážky najmä do južnej a východnej polovice nášho územia.

Zrážky sa pomaly z našej oblasti odsúvajú a prejdú od západu do prehánok. Čo však už teraz badať je začiatok zatekania veľmi studenej, pôvodom arktickej vzduchovej hmoty, ktorá sa nad naše územie dostáva od severu práve po okraji spomínanej tlakovej níže, ktorá počas nočných hodín priniesla na Slovensko zrážky.

Chladný vzduch pocítime už počas dnešného dňa na celom našom území. Maximálne denné teploty sa dostanú len na hodnotu okolo +10 °C, pričom ochladzovanie bude pokračovať aj v nadchádzajúcich hodinách. Najchladnejším dňom by mal byť utorok, kedy teploty vystúpia len na 0 až +7 °C, pričom v severných okresoch Slovenska hrozí dokonca slabý celodenný mráz.

Sneženie zasiahne aj nižšie polohy

Zatekanie chladného vzduchu okrem nižších teplôt spôsobí aj pokles hranice sneženia. Tá sa v priebehu dnešného dňa postupne dostane na úroveň okolo 500 metrov nad morom. Nová snehová pokrývka sa dnes vytvorí len v horských oblastiach Slovenska a doprava sa tak môže zhoršiť predovšetkým na horských priechodoch. Tu sa celkom určite vydajte len so zimnými pneumatikami.

Počas dnešného večera dôjde k ďalšiemu znižovaniu hranice sneženia, ktorá by mala poklesnúť na výšku okolo 300 metrov, no lokálne môže klesnúť aj do najnižších polôh. Zrážok by však už malo byť menej.

V priebehu zajtrajšieho dňa bude na našom území prevládať premenlivá oblačnosť s prehánkami, no keďže hranica sneženia bude ležať nízko, tak sa snehové vločky budú objavovať aj v mestách a obciach, kde snehové vločky nevideli už poriadne dávno.

Snežiť síce môže, no rozhodne nečakajte, že sa v nižších polohách vytvorí snehová pokrývka. Denné teploty totiž budú síce nízke, no stále nad nulou, a tak snehové vločky nebudú mať šancu sa na teplom zemskom povrchu udržať a vytvoriť tak snehovú pokrývku.

Na Slovensko sa tak vracia zima, ktorá prinesie veľmi nízke teploty, ktoré v noci na celom území poklesnú pod bod mrazu a dokonca aj snehové zrážky, no na snehovú kalamitu ani výraznejšiu snehovú nádielku to nebude.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd