ZIMA sa pripomína: Začína prituhovať a mrznúť. Dážď sa v niektorých regiónoch mení na sneh

ZIMA sa pripomína: Začína prituhovať a mrznúť. Dážď sa v niektorých regiónoch mení na sneh
Peter Minárik

Začína sa ochladzovať a do rána by malo v mnohých regiónoch prituhnúť. Vplyvom ochladenia sa zároveň kvapalné zrážky menia na snehové. Zima, ktorá sa nám aktuálne v niektorých regiónoch začína pripomínať však nebude mať dlhé trvanie.

Na našom území aktuálne môžeme pozorovať pomerne zaujímavú situáciu. Od severozápadu k nám totiž začína zatekať chladnejší vzduch, ktorý spôsobuje to, že sa kvapalné zrážky menia na snehové. Zároveň začína klesať teplota a do rána sa objaví aj mráz.

Na vine je oklúzny front, ktorý práve v týchto chvíľach ovplyvňuje počasie na našom území. Najmä do severných regiónov Slovenska prináša oklúzny front zrážky, ktoré sú len v najnižších polohách kvapalné. Od nadmorskej výšky 600 metrov sneží a v priebehu nadchádzajúcich hodín by sa hranica sneženia mala znížiť ešte výraznejšie.

 

Do rána sa tak oblasti na severe Slovenska môžu zobudiť do zasneženého rána a naviac bude veľmi chladno.

Podľa aktuálnych nowcastingových predpovedí sa v ranných hodinách očakáva na viacerých miestach severného Slovenska mráz. Teploty by mali poklesnúť na 0 až -3 °C

očakávané teploty v ranných hodinách
očakávané teploty v ranných hodinách, zdroj: SHMÚ

Zima nebude mať dlhú trvácnosť

Po niekoľkých dňoch sa tak do regiónov severného Slovenska opäť vracia zima, no toto zimné počasie nebude mať dlhú trvácnosť.

Už v ranných hodinách by sa malo začať výraznejšie otepľovať a sneh, ktorý napadol sa roztopí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd