ZIMA sa vracia: Európu zasypáva SNEH a ďalší príde. Ako na tom bude Slovensko?

Peter Minárik

Do Európy sa vrátila zima a sneh, ktorý spôsobuje problémy, pričom ďalšia vlna zrážok a spolu s tým aj sneženia sa blíži. Najväčšie problémy sú, samozrejme, v oblasti hôr, kde pribúdajú desiatky centimetrov snehu a pod váhou čerstvého snehu sa lámu konáre. Najviac snehu evidujú na juhu Nemecka a v rakúskych Alpách.

Je apríl, čo je mesiac známy svojím veľmi premenlivým počasím a ukazuje nám to aj tento rok. Zatiaľ čo prvá polovica apríla bola taká teplá, že v Európe lámala rekordy a priemernú teplotu vyhnalo počasie skutočne na extrémne hodnoty, nad čím žasli aj klimatológovia, ktorí nič tak bezprecedentné ešte nevideli, tak druhá polovica apríla sa nesie v pravom opaku a priemernú aprílovú teplotu aktuálne počasie zráža.

Ochladenie je výrazné predovšetkým posledný týždeň, kedy je aj na Slovensku priemerná teplota pod hranicou dlhodobého normálu, no západne od nás sú na tom ešte horšie. Okrem nízkych teplôt tu totiž bojujú so snežením, ktoré robí mnoho problémov. Nikto totiž nečakal, že ešte v apríli napadnú desiatky centimetrov snehu a ďalšia vlna sneženia sa očakáva.

 

Kalamita už zasiahla Rakúsko

Už niekoľko dní u našich západných susedov panuje zimné počasie, ktoré sa v uplynulých hodinách ešte zhoršilo. Najhoršia situácia je v Štajersku, kde ťažký sneh láme konáre a stromy, ktoré už majú lístie. Konáre padajú na cesty a na elektrické vedenia. Vplyvom toho je bez dodávok elektrickej energie aktuálne okolo 3 400 domácností. Zaujímavé je, že sneží aj v nízkych oblastiach v okolí Villachu či Klagenfurtu, ktoré ležia v nadmorskej výške cca 400 metrov.

do Štajerska sa vrátila zima. Sneh láme konáre
do Štajerska sa vrátila zima. Sneh láme konáre, foto: APA

Problémy sú na južnej diaľnici A2, ktorá začína vo Viedni a prechádza cez Graz, Klagenfurt až k talianskym hraniciam. Úsek medzi Steinberhom a Packsattelom bol dnes ráno zasnežený, čo spôsobilo niekoľko nehôd a dlhé kolóny. Povinnosť mať v Rakúsku zimné pneumatiky je len do 15. 4. a mnohí vodiči tak už prezuli. Oveľa viac snehu leží vo vyšších nadmorských výškach, kde meteorológovia evidujú už desiatky centimetrov snehu.

Sneženie v uplynulých dňoch zasiahlo aj susedné Česko. Sneženie zasiahlo napríklad aj Plzeň či mestá na krajnom západe. Na Šumave a v oblasti Krkonoš spadlo v uplynulých dňoch od 15 do 30 cm snehu. Ďalšia vlna sneženia tu pritom mieri.

Európu zasype ďalší sneh

V nadchádzajúcich hodinách sa počasie v našej oblasti opäť zhorší. Na vine je ďalšia tlaková níž, ktorá sa prehlbuje nad Jadranom a nad Balkánom a stred tejto tlakovej níže, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako BIRUTA, teraz mieri priamo nad Slovensko.

 

Táto tlaková níž však dorazí do chladného vzduchu, ktorý od severu nateká nad strednú Európu. Po zadnej strane síce začne táto tlaková níž naťahovať teplejší vzduch, no to sa netýka mnohých oblastí strednej Európy. Západne a severne od stredu tejto tlakovej níže je veľmi studený vzduch a do tohto vzduchu dorazia zrážky, ktoré tak budú aj snehové.

po západnom okraji tlakovej níže nateká studený vzduch
po západnom okraji tlakovej níže nateká studený vzduch, zdroj: SHMÚ

Strednú Európu tak čaká ďalšia snehová nádielka. Tá dorazí predovšetkým do Nemecka, do Rakúska a do častí Poľska a Českej republiky, kde by mohlo v nadchádzajúcich hodinách napadnúť 15 až 30 cm nového snehu.

Zasiahne Slovensko sneženie?

Chladný vzduch je natečený aj nad naše územie a niektoré regióny Slovenska sa taktiež môžu dočkať snehových zrážok.

Podľa najnovších predpovedí by zrážky mali nad naše územie doraziť v noci z utorka na stredu a dorazia na celé územie. Stred tlakovej níže sa bude pohybovať cez stredné Slovensko smerom k severu a západné a severozápadné Slovensko by sa tak malo nachádzať v chladnejšom sektore tlakovej níže.

sneh by mal napadnúť predovšetkým na severe Slovenska
sneh by mal napadnúť predovšetkým na severe Slovenska

Hranica sneženia bude na našom území ležať okolo výšky 1 000 m n. m., no na západe a severozápade pôjde hranica sneženia na 800 m a v oblasti Trenčianskeho a Žilinského kraja lokálne a dočasne aj na 500 m n. m.

Lokálny model Aladin dokonca avizuje to, že v oblasti Záhoria by mohla hranica sneženia poklesnúť lokálne aj nižšie a snehové vločky by sa do dažďa mohli primiešavať aj v najnižších polohách. Ak by sa tak aj predsa len stalo, tak teploty budú veľmi vysoké a vytvorenie snehovej pokrývky sa neočakáva.

Problémy tak hrozia skôr len vo vyššie položených oblastiach a predovšetkým na horských priechodoch na západe a severe krajiny, kde by sa mohla vytvoriť dočasne snehová pokrývka. Väčšie komplikácie budú u našich západných susedov, a tak pokiaľ plánujete cestovať cez Alpy alebo ich širšie okolie, tak sa pripravte na zimné podmienky, ktoré vládnu v týchto oblastiach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd