Zima sa vracia! Vplyvom ochladenia začalo snežiť a do nedele napadne až 50 cm

Zima sa vracia! Vplyvom ochladenia začalo snežiť a do nedele napadne až 50 cm
Ema Bazhaykin

Napriek tomu, že sme si v posledných týždňoch zvykli na teplé počasie, ktoré sa ničím neodlišovalo od príjemných letných dní, sa zdá, že zima ešte nedala posledné zbohom.

Po dlhom období príjemných teplôt, ktoré sa ponášali skôr na počasie v lete, sa k nám vrátil studený front, ktorý sa vlní v rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu nad strednou Európou.

Chladnejší vzduch vpadol zo severu od Severného mora aj nad Alpy. Turisti v týchto končinách si tak neužijú jarnú horskú turistiku, ale môžu si znovu obuť lyžiarky. Alpy totiž dostali poriadnu snehovú nádielku.

V Alpách na konci mája začalo snežiť

Vplyvom chladnejšieho vzduchu, ktorý nad Alpy vpadol od Severného mora, tu sneží už od 1 400 m n. m. a do nedele môže napadnúť až 50 cm čerstvej snehovej nádielky.

 

V niektorých horských regiónoch rakúskych Álp snežilo dnes na poludnie už v nadmorských výškach 1 400 až 1 500 m. Fotky z horských stredísk si môžete pozrieť v galérii.

Do horskej oblasti Bergdorf Juf vo Švajčiarsku sa vrátil sneh od nadmorskej výšky 2 000 m.

V priesmyku Fluela v švajčiarskom kantóne Grisons dokonca už na poludnie namerali vo výške 2 383 metrov nad morom snehovú pokrývku vysokú 25 cm.

Je ochladenie dobrou správou?

Snehová nádielka prišla aj do Talianska. V horskej oblasti Rifugio Passo Crocedomini v provincii Brescia snežilo od 1 890 metrov nad morom.

 

Aj keď to ani pre toto ročné obdobie nie je ničím nezvyčajným a nie je to prvýkrát, čo sa v horských oblastiach objavil sneh na konci mája, v tomto prípade môžeme ochladenie považovať za pozitívnu správu, keďže je nádejou pre ľadovce v horách, ktoré sú ohrozené horúčavami.

Chladné počasie sprevádzané snežením sa v týchto oblastiach očakáva po celý víkend a je možné, že lokálne spadne až 50 cm snehovej nádielky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd