Zima sa vrátila a priniesla sneženie. Dlho sa však nezdrží a teraz nás čaká prudké oteplenie

Peter Minárik

Na Slovensko sa vrátila zima, ktorá priniesla sneženie a návrat mrazov. Dlho sa však chladné počasie nezdrží. Blíži sa ďalšia zmena, ktorá prinesie výrazné oteplenie.

Máme za sebou zimný víkend a chladný začiatok nového týždňa. Teploty sa počas dňa pohybovali do +10 °C, no v niektorých oblastiach, najmä na severe len slabo nad nulou.

Takéto teploty sú na súčasnú ročnú dobu bežné, no bol to nezvyk po tom, ako koniec februára bol mimoriadne teplý. Teraz má však počasie pre nás priaznivé správy. Po dňoch chladného počasia nás čaká výrazné oteplenie.

Zima sa pripomenula

Uplynulé dni k nám prúdil chladný vzduch od severu, ktorý nám pripomenul, že so zimou a so snehom treba stále počítať.

Príliv chladného vzduchu priniesol nočné mrazy na celé územie a v priebehu dňa sa teploty pohybovali len na jednociferných hodnotách. Pocit chladu zvýrazňoval silnejší vietor. Okrem nižších teplôt sa však vrátil aj sneh. Vzduch, ktorý k nám prúdil okrem toho, že bol chladný, tak bol aj vlhký a v tomto vlhkom prúdení sa tvorili snehové zrážky. Tie boli najvýraznejšie v pondelok.

Na viacerých miestach severného a východného Slovenska sa vyskytovalo sneženie, ktoré bolo lokálne intenzívnejšie. Na horskom priechode Dobšinský kopec sa vytvorila súvislá vrstva snehu, ktorá skomplikovala dopravu. Výraznejšie problémy však sneženie neprinieslo.

takto to dnes vyzeralo na Dobšinskom kopci, foto: Polícia SR
takto to dnes vyzeralo na Dobšinskom kopci, foto: Polícia SR

Teraz nás čaká oteplenie

Príliv chladného vzduchu, ktorý k nám prúdil uplynulé dni sa teraz zastaví. Do našej oblasti začne prúdiť veľmi teplý vzduch, ktorý vyženie teploty poriadne vysoko.

V Európe sa otvára vlhšie a teplejšie morské, západné prúdenie, ktoré bude počasie na našom území ovplyvňovať niekoľko nadchádzajúcich dní. Prejavovať sa začne už v utorok.

Denné teploty sa postupne budú dostávať nad +10 °C, pričom už vo štvrtok bude veľmi teplo. Na juhu sa teploty môžu dostať až k +16 °C a nad hranicu +10 °C sa dostanú teploty postupne na celom území.

Zmiernia sa aj nočné mrazy. V noci na stredu môže slabo mrznúť ešte na severe územia, ale postupne nebude mrznúť ani v najchladnejších oblastiach nášho územia. Teplo tak bude nielen cez deň, ale aj v noci. Pred nami je tak veľmi teplé počasie, ktoré opäť vyženie teploty vysoko nad hranicu dlhodobého normálu.