Zima to v Rusku nevzdáva ani v júni: Niekde majú bohatú snehovú nádielku, inde prišli o 100 % úrody

Zima to v Rusku nevzdáva ani v júni: Niekde majú bohatú snehovú nádielku, inde prišli o 100 % úrody
Ema Bazhaykin

Možno si poviete, že zima v Rusku nie je ničím neobvyklým. Ani v Republike Sacha na úplnom severe však sneh v júni nie je niečo, na čo by miestni boli zvyknutí. Ako keby toho nebolo málo, vo viacerých oblastiach Ruskej federácie pre neobvyklé mrazy prišli aj o 100 % úrody.

Rusko zasiahlo intenzívne sneženie v polovici mája, na čo nie sú v tomto ročnom období zvyknutí ani obyvatelia oblastí za polárnym kruhom. 

V dedine Saskylach v republike Sacha spadlo v noci z piatka na sobotu viac ako 10 cm snehu a a obyvatelia znovu vytiahli zo šatníkov zimné bundy, keďže oteplenie ich len tak skoro nečaká.

Snehová pokrývka v Republike Sacha
Snehová pokrývka v Republike Sacha, Foto: SakhaParliament

Nie len sneh, ale aj poriadne mrazy potrápili ovocinárov a poľnohospodárov aj v iných častiach Ruskej federácie. Niektorí prišli až o 100 % budúcej úrody.

 

Mráz napáchal obrovské škody pestovateľom

Pestovatelia naprieč celou Ruskou federáciou sa ešte stále spamätávajú z doznievajúcich májových mrazov. Najnovšie štatistiky hovoria o katastrofálnych škodách. Poľnohospodári prišli o 70 až 100 % svojej budúcej úrody.

Niektorí totiž prišli nielen o tohtoročnú úrodu, ale mráz zničil nenávratne aj ovocné stromy. Zatiaľ nie je možné odhadnúť rozsah škôd, keďže bude potrebné zahrnúť aj škody spôsobené úbytkom stromov, ktoré začínajú rodiť v priemere tri až päť rokov po výsadbe.

Na zvládnutie situácie a vyhnutie sa bankrotu požiadal ovocinársky zväz o podporu Ministerstva pôdohospodárstva. Poľnohospodári žiadajú o rok odložiť platbu poistného pre firmy, ktoré tento rok prišli o 50 % a viac úrody.

 

Ruská ministerka poľnohospodárstva Oksana Lut v súvislosti s nešťastnými udalosťami zaviedla federálny núdzový stav pre mrazy, ktoré viedli k odumretiu úrody v 23 regiónoch krajiny.

Podľa nej bola zničená úroda na 830-tisíc hektároch pôdy, čo spôsobí stratu takmer 20 miliónov ton úrody. Ministerstvo požiada ruskú vládu o kompenzáciu strát.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd