Zima v Alpách ešte nekončí. Napadne vyše 60 cm nového snehu

Veronika Salayová

Alpy čaká tieto dni ešte pomerne výdatné sneženie. Do polovice budúceho týždňa má v horách napadnúť vyše pol metra nového snehu, lokálne to bude aj viac. Zima v Alpách tak ešte nepovedala svoje posledné slovo. 

Počas minulého týždňa v Alpách výdatne snežilo a sneženie sa očakáva aj ďalšie dni. Zimná sezóna v Alpách tak ešte nekončí. 

Niektoré alpské lokality od nadmorskej výšky 2 000 m zaznamenali minulý týždeň slušnú snehovú nádielku, a to lokálne aj do výšky 1 metra. 

Napríklad alpský ľadovec Hintertux hlásil začiatkom tohto týždňa vyše jedného metra čerstvého snehu, Solden okolo 70 cm snehu a talianska oblasť Monterosa hlásila okolo 40 cm snehu. 

Sneh však padal iba vo vysokých polohách, zatiaľ čo od nadmorskej výšky 1 500 m išlo prevažne o kvapalné zrážky. Po krátkej pauze však do Álp mieri ďalšie pomerne výdatné sneženie.

Snežiť ešte bude, no stále ide o podpriemer

V Alpách začne snežiť už od víkendu do stredy, pričom za tento čas napadne až 60 čerstvého snehu, lokálne aj do 70 cm. Najviac snehu napadne vo švajčiarskych Alpách.

Avšak aj napriek očakávanému snehu, je tohtoročná sezóna v Alpách výrazne podpriemerná, čo sa snehových zrážok týka. 

Úhrn snehových zrážok do stredy. Zdroj: iMeteo
Úhrn snehových zrážok do stredy. Zdroj: iMeteo

Tento rok Alpy opäť zaznamenali veľký deficit snehu. Približne 80 % lyžiarskych oblastí v Alpách aj tento rok predčasne ukončilo svoju sezónu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd