Zima začala hustým snežením, no TERAZ ju vystriedajú MRAZY. V noci bude -20 °C

Zima začala hustým snežením, no TERAZ ju vystriedajú MRAZY. V noci bude -20 °C
Peter Minárik

Zima na našom území začala vo veľkom štýle. Najskôr výdatne nasnežilo a teraz sa ochladzuje. Už nadchádzajúca noc bude mimoriadne mrazivá a o nič lepšie to nebude ani v nadchádzajúcich dňoch. Pripravte sa na mrazivé počasie.

Cez víkend sme na našom území zažili zasnežené počasie. Sobota priniesla kalamitu na sever Slovenska a v noci na nedeľu sa do našej oblasti začal prepadávať studený, arktický vzduch. Ten sme naplno pocítili už na dnešných denných teplotách a bude ešte chladnejšie.

Teploty už v týchto chvíľach začínajú klesať a pripravte sa na to, že do rána poklesnú na mimoriadne nízke teploty. Ojedinele môžu poklesnúť aj pod -20 °C.

Do našej oblasti zateká arktický vzduch, ktorý k nám prináša vlnu studeného počasia. Na poklese teplôt však nemá zásluhu len zatekanie arktického vzduchu, ale súhra aj ďalších faktorov.

Na väčšine územia sa nachádza snehová pokrývka a zároveň nás ovplyvňuje tlaková výš, ktorá prináša jasné počasie bez vetra.

Pri vyjasnení a utíšení vetra zvyknú teploty v studenom prúdení klesať poriadne nízko a tento pokles je zvýraznený, ak sa v danej oblasti nachádza snehová pokrývka, čo je tento prípad.

Nadchádzajúcu noc pôjdu teploty na takmer celom našom území pod -5 °C. Teploty poklesnú na -5 až -13 °C, avšak v dolinách a v kotlinách budú klesať až k -20 °C. V najchladnejších lokalitách by mohli teploty poklesnúť dokonca pod -20 °C.

očakávané ranné minimálne teploty
očakávané ranné minimálne teploty

Aj počas dňa nás čaká studené počasie. Na viacerých miestach by malo mrznúť aj počas dňa, len na krajnom západe, juhozápade a juhu západného Slovenska sa môžu teploty dostať slabo nad nulu.

Mimoriadne chladné dni nás čakajú počas celého budúceho týždňa. V najchladnejších lokalitách bude mrznúť aj počas dňa a na zvyšku územia sa teploty dostanú do +4 °C, vplyvom čoho sa bude snehová pokrývka mierne topiť.

Počasie sa zhorší na Mikuláša, kedy k nám dorazí ďalšia vlna zrážok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd