Zimné oblečenie neodkladajte! Pred nami je ochladenie, ktoré bude výrazné a bude trvať dlho

Zimné oblečenie neodkladajte! Pred nami je ochladenie, ktoré bude výrazné a bude trvať dlho
Peter Minárik

Ak už plánujete vymeniť šatník a odložiť zimné oblečenie, ktoré by ste radi nahradili letnými, tak si to rozmyslite. Počas nadchádzajúcich dní sa totiž čaká nielen na Slovensku, ale v celej Európe výrazné ochladenie, ktoré nebude dočasné, ale trvalé.

Séria aktuálne prebiehajúceho letného počasia už mnohých donútila k zmene šatníka. Teploty sú totiž také vysoké, že nám stačia v niektorých regiónoch aj kraťasy. Veľmi teplé počasie zažívame na našom území už od začiatku roka a teploty sú prakticky každým týždňom nadpriemerné. To sa však teraz zmení.

Numerické modely už niekoľko dní naznačujú, že Európu čaká výrazné ochladenie, ktoré nebude len také dočasné. Nastúpiť by malo chladné, dokonca teplotne podpriemerné počasie, ktoré prinesie nielen sneženie, ale aj návrat mrazov.

Posledný letný víkend

Nadchádzajúce dni sa však počasie na našom území ešte nezmení, no upozorňujeme, že pred nami sú posledné, takto teplé dni. Príliv teplého vzduchu bude do našej oblasti pokračovať len do nedele.

 

Celý víkend prinesie na Slovensko slnečné a mimoriadne teplé počasie, ktoré na takmer celom území prinesie denné teploty až nad +20 °C a v niektorých oblastiach nášho územia dokonca teploty prekročia až hranicu +25 °C.

Príliv teplého vzduchu vyvrcholí v nedeľu a to bude zároveň posledný slnečný a teplý deň. Prvé náznaky zmeny pocítime už v nedeľu popoludní.

Zmenu odštartujú búrky

Cez Európy začne v závere víkendu postupovať studený front. Pred ním vyvrcholí do Európy príliv teplého vzduchu od juhu a zároveň sa za týmto studeným frontom začne od severozápadu nasúvať chladnejší vzduch.

Výrazný teplotný kontrast a dynamika na studenom fronte spôsobí, že sa na postupujúcom fronte budú tvoriť aj búrky. Nateraz je otázne predikovať, čo sa presne udeje, keďže to bude v konečnej miere definitívne závisieť od presného načasovania príchodu frontu na naše územie, no riziko búrok je veľké.

 

Prvé búrky by sa na našom území mohli vyskytnúť už v nedeľu popoludní a to predovšetkým na severe územia. Oveľa výraznejšie a plošnejšie by však mali byť búrky v pondelok.

Vyťahujte zimné bundy

Pondelok sa bude niesť v znamení spomínaného prechodu studeného frontu, za ktorým k nám vpadne od severozápadu chladný vzduch a ten odštartuje sériu tak chladného počasia, že zimné bundy budú nevyhnutnosťou. Čo presne nás čaká?

Od utorka by sa počasie v Európe malo dostať pod vplyv tlakovej níže, ktorej stred by sa mal usadiť niekde nad Pobaltím, pričom po zadnej strane tejto tlakovej níže začne do Európy od severozápadu prúdiť veľmi chladný vzduch. Pôjde o typickú zimnú situáciu, ktorá k nám v zime prináša mrazy a sneženie.

Toto severozápadné až severné prúdenie totiž bude nielen chladné, ale aj vlhké. Od utorka nás tak čaká séria chladného, ale aj sychravého počasia.

Ako vidieť na ansámby teploty v hladine 850 hPa, ktorá reprezentuje nadmorskú výšku približne 1500 m n.m., tak zatiaľ čo cez víkend bude teplota vo výškach dosahovať až +12 °C, tak nadchádzajúci týždeň k nám bude prúdiť vzduchová hmota s teplotou len okolo -5 °C. Inými slovami, bude k nám prúdiť vzduch, ktorý bude o 15 až 20 °C chladnejší.

To sa prejaví samozrejme hneď na niekoľkých faktoroch. Jednak sa nám na hory po dlhej dobe vráti sneženie, ktoré môže priniesť aj nový sneh, no súčasne nás čakajú nebezpečne nízke teploty.

Počas dňa by sa maximálne teploty mali pohybovať postupne len v intervale od +5 °C do +12 °C, no nebezpečné to bude v noci, kedy sa očakáva príchod mrazov a to aj do nížin.

Negatívnou správou najmä pre poľnohospodárov, ovocinárov a samozrejme aj milovníkov letného počasia je fakt, že chladné obdobie bude mať dlhú trvácnosť. Vývoj až do konca apríla deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd