Zimné počasie bude pokračovať. Teraz nás zasiahne Elizabeth, ktorá prinesie mrazy až do -25 °C

Peter Minárik

Najskôr vlna sneženia, potom snehová fujavica a teraz nás čakajú veľmi silné a možno až extrémne mrazy. Zima na Slovensko udrela a zimné počasie bude na našom území panovať aj celý budúci týždeň. Zažijeme tak rozprávkovo zimné počasie.

Slovensko má za sebou najhoršie zimné dni z tejto zimy. V uplynulých dvoch dňoch prichádzali správy o vyčíňaní počasia z mnohých oblastí nášho územia. Počas týždňa nás sužovali jednotlivé vlny sneženia, ktoré prinášali kalamitu na hory a do severných oblastí Slovenska. Táto snehová nádielka priniesla výraznú vrstvu snehu, avšak sneženie prichádzalo v jednotlivých etapách, a tak si obyvatelia aj cestári dokázali po niekoľkých hodinách poradiť. V piatok však došlo k zásadnému zlomu a k prudkému zhoršeniu počasia.

Frontálny systém, ktorý začal postupovať cez naše územie priniesol na mnohé miesta sneženie, ktoré sa na západe rýchlo zmenilo na dážď. Na strednom a východnom Slovensku však stále snežilo, pričom na severe v oblasti Žilinského kraja a Vysokých Tatier snežilo výdatnejšie.

Snehová kalamita ochromila takmer celý Žilinský kraj. Pre nepriaznivé počasie vyhlásilo viac ako 100 miest a obcí mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou, no našťastie situáciu zvládli so svojimi prostriedkami a armáda nebola povolaná na pomoc.

K ďalšiemu zhoršeniu došlo včera, kedy presúvajúca sa tlaková níž s menom PIT z Poľska nad Čierne more priniesla silný vietor s rýchlosťou orkánu. Na severe sa tvorila snehová fujavica a doslova biela tma, ktorá na cestách uväznila niekoľko ľudí.

Dnes sa však počasie výrazne zlepší. Vietor slabne a dnes bude fúkať maximálne čerstvý vietor a súčasne ustane aj sneženie. Počasie však úplne stabilné nebude. Nebezpečenstvo hrozí aj v nasledujúcich dňoch.

Príde k nám Elizabeth

Po vlne výdatného sneženia a silného vetra panujú v oblasti hôr veľmi zlé podmienky. Horská služba varuje, že lavínové ohrozenie je veľmi veľké až extrémne a hrozí samovoľný pád aj veľkých lavín, čo si môže vyžiadať obete na životoch. Očakáva sa príjemné, slnečné počasie, ktoré bude lákať ľudí na hory a práve to predstavuje nebezpečenstvo.

Snehová pokrývka sa počas týždňa bude postupne stabilizovať spolu s tým ako jednotlivé vrstvy snehu budú premŕzať. Celý nadchádzajúci týždeň nás totiž bude ovplyvňovať Elizabeth.

Možno ste nevedeli, ale svoje meno nedostávajú len tlakové níže, ktoré prinášajú nepriaznivé počasie, ako PIT, ktorý priniesol orkán počas uplynulého víkendu, ale svoje pomenovanie dostávajú aj rozsiahle a výrazné útvary vysokého tlaku vzduchu.

Práve počas týždňa nás bude ovplyvňovať rozsiahla tlaková výš, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako Elizabeth a tá k nám bude prinášať stabilné, slnečné, no mrazivé počasie.

Teploty poklesnú pod -20 °C

Už dnes panuje na našom území relatívne pokojné počasie. Zajtra oblačnosť pribudne a počas dňa sa na našom území bude vyskytovať prevažne oblačné počasie. Od utorka nás však čaká vlna slnečného počasia.

Okrem stabilného počasia, ktoré bude do našej oblasti prinášať táto tlaková výš, bude okolo nej do Európy od severovýchodu zatekať veľmi chladný vzduch.

Vďaka tomu nás čakajú celodenné mrazy a nočné teploty hlboko pod bodom mrazu. Kedy bude najchladnejšie a kde mrznúť nebude sa dočítate na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd