ZIMNÉ POČASIE KONČÍ! Kúsok za hranicami je takmer +10 °C. Sneh sa teraz začne topiť

ZIMNÉ POČASIE KONČÍ! Kúsok za hranicami je takmer +10 °C. Sneh sa teraz začne topiť
Peter Minárik

Po niekoľkých chladných, mrazivých a aj zasnežených dňoch teraz zimné počasie končí a k dostanem sa ku nám teplejší charakter počasia, ktorý so sebou prinesie topenie snehu a postupne aj dážď. Už doslova za našimi hranicami je veľmi teplo.

Dnes počasie na našom území ovplyvňoval oklúzny front, ktorý predovšetkým do západného Slovenska priniesol sneženie. V Bratislave dokonca napadlo ráno najviac snehu od začiatku zimy. Snehová pokrývka sa v meste vyšplhala až nad 5 cm a v meste sa naplno rozbehla zimná údržba.

Bratislava síce dostala dnes najviac snehu, no zároveň je to prvé mesto, kde aktuálne môžeme pozorovať veľmi výrazný odmäk a úbytok snehovej pokrývky, ktorá sa dokonca v nadchádzajúcich hodinách definitívne roztopí.

Oteplenie však nezostane len na západnom Slovensku, ale rozšíri sa postupne nad celé Slovensko. Odmäku sa tak nikto nevyhne a to nebude všetko. Výraznejší úbytok snehu prinesú aj lejaky, ktoré sa nasledujúce dni očakávajú.

Veľmi teplo, za hranicami až +10 °C

Pri pohľade na aktuálne teploty badať otepľovanie len na západnom Slovensku. Na severe sa dokonca naďalej vyskytuje celodenný mráz, no na zvyšku územia je od 0 do +2 °C.

Najteplejšie je na spomínanom západe, kde sa teploty pohybujú od +1 do +4 °C. Zaujímavý je však pohľad na Bratislavu a okolie.

Na Kolibe je okolo nuly, no na letisku je už +0,6 °C, pričom v západnej časti hlavného mesta sa už teploty dvíhajú nad +1 °C. Doslova kúsok za našimi hranicami je oveľa teplejšie. Teplota smerom k Viedni stúpa a v samotnej Viedni je aktuálne až +8 °C. Juhozápadne od Viedne, v mestečku Gumpoldskirchen sa dokonca teploty dvíhajú k +10 °C.

aktuálne teploty na západnom Slovensku, zdroj: infoclimat.fr
aktuálne teploty na západnom Slovensku, zdroj: infoclimat.fr

Teplý vzduch sa teraz od západu bude dostávať aj nad naše územie a už zajtra odmäk zavládne na celom území. Od zajtra sa pripravte na denné teploty od +1 do +7 °C, ale na západe by mohlo byť, najmä v utorok aj nad +10 °C, čo bude smrtiaca teplota pre snehovú pokrývku.

Čakajte aj dážď

Teplý vzduch je čoraz výraznejšie badať vo výškach, čo sa prejaví na skupenstve zrážok. Ešte dnes večer sa na severozápade, najmä na Považí očakávajú slabšie zrážky, ktoré budú vo forme dažďa.