Zimné počasie sa vráti v JANUÁRI. Pozrite si, kedy treba počítať s návratom zimy

Zimné počasie sa vráti v JANUÁRI. Pozrite si, kedy treba počítať s návratom zimy
Peter Minárik

Cez Vianoce sa zo Slovenska vytratila zima, no zimné počasie avizuje, že po sviatočnom období sa môže vrátiť. Na vine bude ďalšie rozpadnutie polárneho vortexu, ktorý do Európy prinesie nástup zimného počasia.

Ešte pár hodín pred Vianocami to na našom území vyzeralo doslova perfektne. Veľká vrstva snehu pokryla mnohé časti západného a stredného Slovenska a vyzeralo to, že tohtoročné Vianoce budú zasnežené a biele. Biely však bol čiastočne len Štedrý deň a potom to prišlo. Zažili sme najteplejšie Vianoce v novodobej histórii.

Teploty sa na našom území šplhali k +10 °C a na západe krajiny išli dokonca až k +15 °C. Prekonané boli historické teplotné rekordy a v mnohých oblastiach sme zaznamenali najteplejšie Vianoce v histórii.

Teplé počasie, ktoré nastúpilo sa na našom území udrží ešte niekoľko dní. Črtá sa však zmena a to v podobe rozpadu polárneho víru, ktorý by mal priniesť na naše územie nástup zimného počasia.

Polárny vír je nestabilný

Polárny vír je rozsiahla oblasť nízkeho tlaku a studeného vzduchu, ktorá sa bežne nachádza v oblastiach okolo zemských pólov. Na severnom póle sa točí proti smeru hodinových ručičiek a na južnom póle v smere hodinových ručičiek.

Polárny vír je dôležitý pre reguláciu počasia na Zemi. Pomáha udržiavať Arktídu a Antarktídu chladné a zabraňuje tomu, aby sa studený vzduch dostal do nižších zemepisných šírok. V posledných rokoch sa však polárny vír stáva čoraz slabším. To je spôsobené zmenou klímy. Zvýšené emisie skleníkových plynov spôsobujú, že sa Arktída ohrieva rýchlejšie ako zvyšok sveta.

To vedie k tomu, že sa polárny vír z času na čas rozpadá. Výsledkom rozpadu polárneho víru je, že studený vzduch z Arktídy sa môže ľahšie dostať do strednej Európy a aj nad Slovensko, čo prináša nástupy dlhšie trvajúceho chladného a zasneženého počasia.

Polárny vír sa opäť rozpadne

Aktuálne sme na prahu ďalšieho rozpadu polárneho víru. Polárny vír by mal byť kruhový, no ak sa pozriete na aktuálny stav polárneho víru, jednoznačne vidieť skôr jeho eliptický a inak deformovaný tvar, ale rozhodne nie kruhový, ktorý mu dodáva stabilitu. Vývoj naznačuje v ďalších dňoch postupný rozpad.

Je to tým, že na polárny vír tlačia jednotlivé oblasti vysokého tlaku, ktoré môžu spôsobiť jeho rozpad.

Numerické modely nám naznačujú ďalší rozpad polárneho víru, ktorý prinesie do našej oblasti ďalšiu vlnu zimného počasia.

Kedy sa vráti na Slovensko zima?

Ďalší rozpad polárneho víru je tak otázkou niekoľkých nasledujúcich dní až týždňov. Následný rozpad, ktorý sa očakáva na začiatku nového roka by mal priniesť do Európy vpád chladného vzduchu.

Podľa aktuálnych meteorologických predpovedí sa návrat zimného počasia očakáva najskôr v druhej januárovej dekáde, teda po Troch kráľoch.

Ako vidieť aj na aktuálnom ansámbli numerického modelu GFS, tak od 6. januára sa očakáva v hladine 850 hPa, ktorá reprezentuje výšku okolo 1500 m n.m. ochladenie a výrazný pokles teplôt. To naznačuje vpád chladného vzduchu.

Vývoj počasia sa samozrejme bude upresňovať, no aktuálne vieme povedať dve veci. Výraznejšie ochladenie sa v nadchádzajúcich dňoch neočakáva a je takmer isté, že až do Troch kráľov bude panovať teplé počasie bez snehu v nížinách a najskôr príde výrazné ochladenie na Slovensko po Troch kráľoch. Vývoj deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd