Zlá správa pre alergikov: Začína sa sezóna peľových alergií. Agresívny peľ brezy už začína dominovať

Zlá správa pre alergikov: Začína sa sezóna peľových alergií. Agresívny peľ brezy už začína dominovať
Veronika Salayová

Pre silných alergikov prinášame zlé správy. Na Slovensku začínajú kvitnúť stromy, ktoré spôsobujú peľové alergie. Na Slovensku začína kvitnúť breza, ktorej peľ je jedným z najagresívnejších alergénov zo všetkých stromov.

Pre mnohých peľových alergikov sa začalo najhoršie obdobie roka. Vo väčšine oblastí na Slovensku začali kvitnúť brezy, ktorých peľ je veľmi agresívny. 

Monitorovacie stanice na celom Slovensku zachytili peľ brezy, ktorý napríklad v Bratislave už koncom týždňa dosiahol veľmi vysokú dennú koncentráciu.

Najvyššiu dennú hladinu peľu brezy zachytili v Bratislave 182 peľových zŕn v m³ vzduchu a v Žiline 35 peľových zŕn v m³ vzduchu, informuje pre TASR J. Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Okrem brezy kvitnú aj topole a jaseň, ktorých peľ je taktiež častým alergénom. Peľ topoľa dosiahol vyššie koncentrácie v Bratislave, a to 2 158 peľových zŕn v m³ vzduchu, a Žiline 523 peľových zŕn v m³ vzduchu.

Najvyššie denné koncentrácie peľu jaseňa v ovzduší zachytili v Bratislave 307 peľových zŕn v m³ vzduchu, v Nitre 273 peľových zŕn v m³ vzduchu a v Banskej Bystrici 270 peľových zŕn v m³ vzduchu. 

Aká je predpoveď peľovej situácie na Slovensku?

Kvitnutie liesky a jelše končí a nastupuje kvitnutie brezy a hrabu. Práve agresívny peľ brezy sa stane najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov, informuje J. Lafférsová.

Breza s približne 5 miliónmi zŕn peľu vysoko prevyšuje väčšinu ostatných stromov, a preto sa ich peľ považuje za vysoko alergénny.

Okrem brezy budú dominovať aj pele z iných stromov. Peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité dosiahne v najbližších dňoch a týždňoch vyššie denné koncentrácie na strednom, severnom a východnom Slovensku. Na tomto území očakávame aj vyššie hladiny peľu peľu jaseňa a topoľa. 

Okrem toho sa rozširuje aj druhové spektrum kvitnúcich drevín o peľ hrabu a duba, ktorých denné koncentrácie môžu taktiež výraznejšie stúpnuť na celom území Slovenska.

V posledných rokoch sa peľová sezóna začína čoraz skôr, pretože mierne zimy skracujú obdobie bez vegetácie. Tento trend je viditeľný aj v iných európskych krajinách. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd