Zlá správa pre klímu: Ľudia plánujú po pandémii cestovať viac

Veronika Sádovská

Podľa prieskumu ľudia plánujú po odznení obmedzení spôsobených pandémiou cestovať viac. Túto správu priniesol denník The Guardian.

Po skončení pandémie plánujú ľudia viac cestovať, ako náhradu za neuskutočnené dovolenky. Síce napomôžu cestovnému ruchu, pre planétu a klímu je to však zlá správa. 

Prieskum vykonali v rámci projektu YouGov-Cambridge Globalism Project spolu s agentúrou Guardian. Na otázky odpovedalo 26 000 ľudí z 25 krajín sveta. 

Približne dve tretiny opýtaných vyslovilo názor, že za klimatické zmeny sú spôsobené hlavne ľudskou činnosťou alebo čiastočne aj ľudskou činnosťou. Pokiaľ však išlo o zmenu správania a s tým spojené napríklad aj ekologickejšie cestovanie, len pár krajín uviedlo, že plánujú využívať hlavne leteckú dopravu oveľa menej.

Vidíme tu zjavný nesúlad medzi slovami a skutkami. Tento trend bol najvýraznejší vo Veľkej Británii (o 30% menej v porovnaní s 15% viac používania leteckej dopravy), Taliansku (o 34% menej vs. o 18% viac), Nemecku (o 31% menej vs. o 17% viac) a Indii (o 42% menej). Naopak sú krajiny, kde plánujú používať lietadlá oveľa častejšie napríklad Brazília či Nigéria.

Podobne je to aj so zahraničnými dovolenkami. Švédi, Brazílčania, Egypťania a Nigérijci plánujú vyšší počet dovoleniek v zahraničí po odznení pandémie koronavírusu. Naopak Briti, Taliani, Nemci, Číňania a obyvatelia Thajska inklinovali skôr k cestovaniu v rámci svojej krajiny.

Najhoršie dopadlo používanie automobilovej dopravy. Vo všetkých 26 krajinách obyvatelia uviedli, že budú svoje autá používať viac ako pred pandémiou. Pravdepodobne za to môže strach z nákazy vo verejnej doprave. To však znamená aj viac emisií výfukových plynov v atmosfére.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd