Zlé počasie spôsobilo silné turbulencie. Počas letu z Londýna zomrel jeden človek

Zlé počasie spôsobilo silné turbulencie. Počas letu z Londýna zomrel jeden človek
Veronika Sádovská

Silné turbulencie spôsobilo počasie lietadlu, ktoré smerovalo z Londýna do Singapuru. Jeden človek pri nich zomrel, ďalší sú zranení.

Zlé počasie spôsobilo silné turbulencie stroju Boeing 777-300ER spoločnosti Singapore Airlines počas letu z Londýna do Singapuru. Počas tejto nešťastnej udalosti na palube zomrel jeden človek a niekoľkí ďalší sa zranili.

Údaje zo sledovania letu naznačujú, že dopravné lietadlo kleslo o 2000 m v priebehu niekoľkých minút po tom, čo preletolo Bengálsky záliv, kým núdzovo pristálo na letisku v Bangkoku. Vo Suvarnabhumi už na pasažierov a posádku čakali záchranné tímy. Singapurský minister dopravy Chee Hong Tat uviedol, že vláda poskytne cestujúcim a ich rodinám pomoc.

V lietadle bolo dokopy 211 pasažierov a 18 členov posádky.

 

Zažili si nočnú moru

„Singapore Airlines vyjadrujú svoju najúprimnejšiu sústrasť rodine zosnulého. Našou prioritou je poskytnúť všetku možnú pomoc všetkým cestujúcim a členom posádky, ktorí boli na palube lietadla,“ uviedli aerolinky.

Agentúre Reutzers priblížil to, čo sa na palube udialo 28-ročný študent Dzafran Azmir: „Lietadlo sa zrazu začalo nakláňať a triasť, takže som sa začal chystať na to, čo sa bude diať. Zrazu lietadlo výrazne kleslo, takže to všetkých tých, čo sedeli a neboli pripútaní, okamžite katapultovalo k stropu“.

„Niektorí ľudia narazili hlavou do batožinového priestoru a pretlačili ho, narazili do miest, kde sú svetlá a masky a prerazili ich,“ dodal.

Záchranné tímy na letisku
Záchranné tímy na letisku, PONGSAKORNR RODPHAI

Ako vznikajú turbulencie?

Turbulencia je najčastejšie spôsobená lietadlom letiacim cez oblak, ale existuje aj turbulencia „čistého vzduchu“, ktorá nie je viditeľná na meteorologickom radare prúdového lietadla a ani sa nedá predpovedať.

„Zranenia spôsobené silnými turbulenciami sú v kontexte miliónov prevádzkovaných letov pomerne zriedkavé. Silné turbulencie však môžu byť dramatické a viesť k ťažkým zraneniam alebo, žiaľ, v tomto prípade k smrteľnému dôsledku," povedal pre BBC odborník na letectvo John Strickland.

 

Dodal, že letové posádky sú tiež vyškolené v tom, ako reagovať na turbulencie.

„Nie nadarmo letecké spoločnosti odporúčajú mať počas celého letu, či už dlhého alebo krátkeho, bezpečnostné pásy voľne zapnuté,“ hovorí Strickland.

Jeden z najnovších výskumov ukázal, že zmena klímy spôsobí, že v budúcnosti budú vážne turbulencie pravdepodobnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd