Zlé správy pre klímu: Oceánske prúdy pri Antarktíde sa prudko spomaľujú

Zlé správy pre klímu: Oceánske prúdy pri Antarktíde sa prudko spomaľujú
Dominik Cenkner

Oceánske prúdy pri Antarktíde vplyvom rýchlo roztápajúcich sa ľadovcov prudko spomaľujú, čo bude mať katastrofálne dôsledky pre klímu. K tomuto záveru dospeli austrálski vedci v novej štúdii, ktorú vydali v časopise Nature.

Podľa ich prepočtov hlbokomorské antarktické prúdy do roku 2050 spomalia až o štyridsať percent. Tým sa naruší schopnosť vody pohlcovať oxid uhličitý a ďalej urýchli topenie ľadu, ďalekosiahle to ovplyvní aj ekosystémy.

„Naše výpočty ukazujú, že pokiaľ budú globálne emisie oxidu uhličitého pokračovať podobným tempom ako teraz, spomalí sa antarktické prúdenie počas nasledujúcich tridsiatich rokov o viac ako štyridsať percent – čo je cesta, ktorá vedie ku kolapsu,“ citoval server BBC vedúceho výskumného tímu, oceánografa Matthewa Englanda z univerzity v Sydney. Podľa neho tak hrozí, že oceán príde o svoje pľúca.

Systém podmorských prúdov na Zemi sčasti poháňa klesanie studenej a hustej slanej vody ku dnu oceánu pri Antarktíde. V blízkosti tohto kontinentu sa každoročne potopí asi 250 miliárd ton studenej, slanej a na kyslík bohatej vody. Táto voda sa potom šíri na sever a prenáša kyslík do hlbín Indického, Tichého a Atlantického oceánu. Funguje tak ako „pľúca“ oceánu, pretože transportuje kyslík.

Možné dôsledky

Spomalené prúdenie znižuje aj schopnosť vody absorbovať oxid uhličitý, pretože voda obohatená o tento plyn sa drží pri hladine dlhšie. Ďalším dôsledkom spomaleného prúdenia je tiež to, že sa k živočíchom pri hladine nedostáva toľko živín, ktoré sa držia pri dne. Teplejšia voda pri hladine tiež prispieva k ďalšiemu topeniu ľadovcov.

„Je ohromujúce vidieť, s akou rýchlosťou sa to deje. Zdá sa, že to naberá tempo. Toto patrí do titulkov,“ komentoval štúdiu klimatológ Alan Mix z univerzity v americkom Oregone, ktorý je spoluautorom najnovšej hodnotiacej správy Medzivládneho panelu OSN pre zmenu klímy (IPCC).

Vedci strávili 35 miliónov výpočtových hodín počas dvoch rokov. Následne vytvorili svoje modely, ktoré predpokladali, že emisie skleníkových plynov budú pokračovať v doterajšom vývoji.

Výsledky však naznačujú, že hlbokovodná cirkulácia v Antarktíde by sa mohla spomaliť dvakrát rýchlejšie ako pokles v severnom Atlantiku.

Aj toto je dôkazom toho, že naša planéta sa zmáha v problémoch. Urýchlene potrebuje našu pomoc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd