Zmena je tu! Front priniesol lejak a ochladenie. Čaká nás upršané jesenné počasie

Zmena je tu! Front priniesol lejak a ochladenie. Čaká nás upršané jesenné počasie
Veronika Salayová

Kým sme si včera užívali teplý septembrový deň na teraskách kaviarní, dnes nás čaká úplne iný charakter počasia. Avizovaná zmena dorazila...

Slnečný september s teplotami okolo +30 °C definitívne skončil a dorazilo počasie typické pre toto ročné obdobie − nižšie teploty, chladné rána a večery a k jeseni patrí aj sychravé a upršané počasie. To všetko je tu!

Túto výraznú zmenu priniesol včerajší studený front od západu, na čele ktorého bolo búrlivo. Vplyvom slabšej dynamiky nedošlo k vytvoreniu búrkového systému a tvorili sa skôr jednotlivé búrkové bunky, pričom niektoré z nich boli veľmi intenzívne.

Napríklad jedna z týchto silných búrok na čele frontu zasiahla včera podvečer mesto Moravská Třebová, kde zostali po búrke zaplavené miestne cesty. V jadra búrok sa dokonca vyskytovali krúpy, ktoré mali priemer do 2 cm.

Búrlivo aj na Slovensku

Búrky včera vo večerných hodinách dorazili aj na západné Slovensko, kde do polnoci udrelo 345 bleskov. Po polnoci bol búrlivo ešte na Orave a na Kysuciach, no búrky postupne zanikli a prešli do dažďa.

Front prechádzajúci naším území tak síce mnoho búrok nepriniesol, ale priniesol na naše územie zrážky, ktoré sú veľmi potrebné. Od začiatku septembra takmer vôbec nepršalo, čo sa odrazilo aj na stave pôdneho sucha. 

Avšak súčasné zrážky toto sucho aspoň čiastočne zmiernia, čo poteší mnohých poľnohospodárov a záhradkárov. Najviac zrážok pochopiteľne priniesli búrky, počas ktorých napršalo okolo 25 mm zrážok.

Pršať bude až do večera

Zrážkové pole sa počas noci a rána rozšírilo až aj nad stredné Slovensko a pršať bude v priebehu dňa aj na východe Slovenska. Tu sa dokonca môžu objaviť aj búrky. Upršané počasie nás dnes čaká do poobedných až večerných hodín, pričom zrážky budú od západu ustávať. 

Poloha zrážok o 7.00 hod. Zdroj: iRadar
Poloha zrážok o 7.00 hod. Zdroj: iRadar

Dnešné zrážky nebudú veľmi intenzívne, skôr pôjde o tichý jesenný dážď. Jeseň budú pripomínať aj výrazne nižšie teploty oproti uplynulým dňom. Ochladí sa aj o 10 °C, no pôjde o teploty v rámci dlhodobého normálu. Dnes sa teploty nevyšplhajú nad hranicu +25 °C. 

Dnes sa teda zrána oblečte a zvoľte dlhý rukáv. A určite nezabudnite pri odchode na dáždnik. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd