Zmeny klímy sme minulý rok pocítili takmer všetci. Rok 2023 bol rokom viacerých rekordov

Zmeny klímy sme minulý rok pocítili takmer všetci. Rok 2023 bol rokom viacerých rekordov
Veronika Sádovská

V roku 2023 sa vplyvy zmeny klímy prejavovali v celej Európe. Milióny ľudí postihli extrémne výkyvy počasia, hovorí súhrnná správa Copernicus Climate Change Service (C3S) a Svetovej meteorologickej organizácie (WMO).

„V roku 2023 bola Európa svedkom najväčšieho požiaru, aký bol kedy zaznamenaný, jedného z najvlhších rokov, silných morských horúčav a rozsiahlych ničivých záplav. Teploty sa stále zvyšujú, takže naše údaje sú stále dôležitejšie pre prípravu na dopady zmeny klímy,“ uviedol riaditeľ C3S Carlo Buontempo.

Súhrnná správa Copernicus Climate Change Service a Svetovej meteorologickej organizácie obsahuje opis a analýzu klimatických podmienok a výkyvov z celého krajinského systému, kľúčové udalosti a ich dopady a diskusiu o klimatickej politike a opatreniach so zameraním na ľudské zdravie.

Správa tiež obsahuje aktualizované údaje o dlhodobom vývoji kľúčových klimatických ukazovateľov.

 

Rok 2023 bol rokom rekordov

Rok 2023 bol najteplejším alebo druhým najteplejším rokom v histórii merania. Teploty v Európe boli nadpriemerné po neuveriteľných 11 mesiacov v roku, vrátane najteplejšieho septembra v histórii meraní.

V roku 2023 bol tiež zaznamenaný rekordný počet dní s extrémnou horúčavou. V celej Európe je podľa správy viditeľný rastúci trend v počte dní so silným tepelným stresom. A má to dopady aj na ľudské zdravie.

Úmrtnosť v dôsledku tepla sa za posledných dvadsať rokov zvýšila približne o 30 %. Vedci odhadujú, že k nárastu úmrtí v dôsledku horúčavy dochádza v 94 % európskych regiónov. Pritom verejnosť aj zraniteľné skupiny (ako napríklad seniori, tehotné ženy či deti) teplo a jeho rizikovosť podceňujú.

Rozdiel v teplotách a zrážkach v Európe roku 2023
Rozdiel v teplotách a zrážkach v Európe roku 2023, Copernicus

Tiež priemerná teplota povrchu oceánu v Európe bola najvyššia v histórii meraní. Napríklad v júni zasiahla Atlantický oceán západne od Írska a v okolí Spojeného kráľovstva extrémna vlna morských horúčav, ktorá priniesla teploty na povrchu mora až o 5 °C vyššiu, než je priemer.

Minulý rok bol navyše extrémne vlhký. V celej Európe spadlo o 7 % viac zrážok, než je priemer. Vďaka tomu boli priemerné prietoky v európskej riečnej sieti napríklad v decembri najvyššie v histórii meraní, pričom mimoriadne vysoké prietoky boli zaznamenané na takmer štvrtine riečnej siete. Prietoky v jednej tretine európskej riečnej siete prekročili vysoký povodňový prah a v 16 % prekročili povodňový prah.

Naopak menej bolo snehu, najmä v strednej Európe a v Alpách. V Alpách tiež došlo v roku 2023 k mimoriadnemu úbytku ľadovcov, čo súvisí s podpriemernou zimnou akumuláciou snehu a silným letným topením v dôsledku vĺn horúčav. V rokoch 2022 a 2023 stratili ľadovce v Alpách približne 10 % svojho zostávajúceho objemu, uvádza správa.

 

Aj rozsah arktického morského ľadu zostal po väčšinu roku 2023 pod priemerom. Pri svojom ročnom maxime v marci bol mesačný rozsah o 4 % nižší ako priemer a zaradil sa tak na piate najnižšie miesto v histórii záznamov. Pri ročnom minime v septembri bol mesačný rozsah šiesty najnižší, 18 % pod priemerom.

Celeste Saulo, generálna tajomníčka Svetovej meteorologickej organizácie (WMO), hovorí: „Klimatická kríza je najväčšou výzvou našej generácie. Náklady na opatrenia v oblasti klímy sa môžu zdať vysoké, ale náklady na nečinnosť sú oveľa vyššie. Ako ukazuje táto správa, musíme využiť vedu na to, aby sme poskytli riešenie pre dobro spoločnosti.“

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd