Známe kúpalisko na západe zaplavila voda. BÚRKY naberajú na sile

Známe kúpalisko na západe zaplavila voda. BÚRKY naberajú na sile
Peter Minárik

Na západnom Slovensku sa počasie zhoršuje každou minútou. Tvoria sa nové búrkové bunky, ktoré sa formujú do kompaktnejšej línie. Tá spôsobuje problémy. Intenzívny lejak a silný vietor už narobil množstvo problémov.

Tak ako sa čakalo, na západnom Slovensku udreli silné búrky. Ich najnebezpečnejším sprievodným javom je prívalový lejak, no problémy spôsobujú aj silné nárazy vetra, v dôsledku ktorých padajú stromy.

Búrky majú dostatok energie. Na západe panovalo dopoludnia a na poludnie slnečné a teplé počasie, no keďže nad naše územie prúdi vlhší vzduch, ten sa stáva labilným. Na pocit je dusno a takýto vzduch veľmi prospieva predovšetkým statickým búrkam.

Na západe sa aktuálne búrky formujú do búrkovej línie, ktorá sa tiahne od Záhoria až po Maďarsko a celá táto búrková línia postupuje smerom na západ.

aktuálna poloha zrážok
aktuálna poloha zrážok

Zaplavilo známe kúpalisko

Už včera sme varovali, že nielen dnes, ale aj v nadchádzajúcich dňoch treba byť ostražití. Čakajú nás síce teplé a spočiatku aj slnečné dni, no popoludní hrozia búrky. Tie môžu byť nebezpečné svojím statickým charakterom, kedy dokážu nad určitou lokalitou zotrvať aj niekoľko desiatok minút.

Jedna takáto búrka sa vyskytla v oblasti Veľkého Medera a postupovala smerom k západu. Bohužiaľ, zrážkomerné stanice, ako profesionálne SHMÚ, tak amatérske sa v danej oblasti nenachádzajú, a tak nemáme presné údaje o spadnutých zrážkach.

Vychádzať môžeme len z radarových meraní, podľa ktorých mohlo v západnej časti Veľkého Medera spadnúť od 30 do 50 mm zrážok. Silná búrka zasiahla obľúbené termálne kúpalisko vo Veľkom Mederi, ktoré zaplavila voda.

foto: Daniela Vizvari
foto: Daniela Vizvari

Pozor aj na vietor

Búrky prinášajú okrem prívalových zrážok aj silný nárazový vietor, ktorý je schopný vyvracať stromy a lámať konáre. Polícia upozorňuje na obmedzenie na ceste II/502 medzi obcami Vinosady a Modra, kde spadol strom a ten blokuje oba jazdné pruhy.

Silný vietor naberá na sile najmú pred príchodom búrok, a tak treba byť ostražitý. Následne silný vietor slabne a nebezpečným sa stáva lejak.

Búrky silnejú

Na západe krajiny je vzduch čoraz labilnejší, a tak treba s búrkami počítať aj v nadchádzajúcich minútach. Celý búrkový systém sa ženia nad Rakúsko a búrky tak hrozia na celom Záhorí a aj v Bratislave. Práve tu sa aktuálne pri búrkach vyskytujú prívalové zrážky a dokonca aj krúpy.