Známe letisko zaplavila voda. Zatvorené zostane poriadne dlho

Veronika Salayová

Známe a obľúbené letisko v dovolenkovej destinácii za veľkou mlákou zavreli na neurčitú dobu po tom, ako výdatné zrážky zaplavili celú runway a taktiež terminály. Následky budú odstraňovať dlho.

Brazílska asociácia leteckých spoločností v utorok oznámila, že letisko v Porto Alegre, v jednom z najväčších brazílskych miest, zostane zatvorené minimálne do konca mesiaca. V krajine totiž zúria mimoriadne povodne.

Porto Alegre, hlavné mesto štátu Rio Grande do Sul, je jedným z miest, ktoré utrpelo extrémnymi zrážkami najviac. Pod vodou sú celé ulice a mestské časti.

Okrem iného bolo zaplavené aj medzinárodné letisko Salgado Filho, ktoré sa nachádza asi šesť kilometrov od Porto Alegre. Je to jedno z najrušnejších letísk v krajine.

zaplavené letisko Porto Alegre
zaplavené letisko Porto Alegre, zdroj: BBC
 

Povodeň spôsobila rieka Guaíba, ktorá sa vyliala z brehov a zaplavila pristávaciu dráhu a kľúčové budovy. Rieka dosiahla rekordnú výšku hladiny 5,3 m, uviedli miestni úradníci. Predchádzajúci rekord bol dosiahnutý v roku 1941 a predstavoval 4,76 m.

Obnova prevádzky letiska v nedohľadne

Prevádzka letiska bola pozastavená na dobu neurčitú, informoval jeho prevádzkovateľ Fraport na stránke letiska, a nateraz sa nevie, kedy sa obnoví. Cestujúcich prosia o trpezlivosť a pochopenie. 

V štáte Ro Grande do Sul od minulého týždňa pokračujú masívne záplavy po výdatných dažďoch. Extrémne počasie spôsobila zriedkavá kombinácia vysokých teplôt, vysokej vlhkosti vzduchu a silného vetra.

 

Odborník na klímu, Francisco Eliseu Aquino, uviedol, že povodne sú výsledkom katastrofálneho kokteilu globálneho otepľovania a fenoménu El Niño. Okrem toho Rio Grande do Sul bolo vždy miestom stretávania tropických a polárnych vzduchových hmôt, ale povedal, že interakcie sa so zmenou klímy ešte viac zintenzívnili.

Štátny orgán civilnej obrany v stredu uviedol, že extrémne povodne majú najmenej 100 obetí a 128 ľudí je stále nezvestných. Evakuovaných bolo až 163-tisíc ľudí.

Guvernér Leite uviedol, že situácia je absolútne bezprecedentná, najhoršia v histórii štátu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd