Znečistené ovzdušie škodí rastlinám i hmyzu, ktorý ich opeľuje

Znečistené ovzdušie škodí rastlinám i hmyzu, ktorý ich opeľuje
Dominik Cenkner

Podľa výskumníkov z Univerzity vo Würzburgu v Nemecku má znečistenie ovzdušia negatívny vplyv na opeľovanie. V dôsledku škodlivých látok v ovzduší môžu rastliny zmeniť obdobie kvitnutia a hmyz sa môže prestať zaujímať o kvety.

Opelenie je proces, ktorý zahŕňa prenos peľu zo samčích orgánov na samičie. Na tomto procese rozmnožovania sa veľmi často podieľa hmyz vrátane včiel, motýľov, ôs a sršňov. 

Štúdia vedcov z univerzity vo Würzburgu v Nemecku ukazuje, že znečistenie ovzdušia škodí opeľovačom, ako aj opeľovaným rastlinám. Článok na túto tému bol uverejnený v časopise Frontiers in Ecology and the Environment.

 

„Náš článok ukazuje, že znečistenie ovzdušia môže spôsobiť mnoho problémov opeľovačom aj rastlinám,“ uviedla Dr. Laura Duque, spoluautorka štúdie. Ako dodala, v dôsledku škodlivých látok v ovzduší môžu rastliny zmeniť obdobie kvitnutia a hmyz sa môže prestať zaujímať o kvety. 

Prečo je opeľovanie také dôležité?

Duqueová zdôraznila, že znečistený vzduch môže mať negatívny vplyv aj na orientáciu opeľovačov v teréne. Okrem toho môže znížiť kvalitu peľu a zmeniť chemické zloženie rastliny.

Je potrebný ďalší výskum vplyvu znečisteného ovzdušia na opeľovanie. Interakcie medzi rastlinami a opeľovačmi, ktoré sú citlivé na znečistenie ovzdušia, sú pre nás ľudí veľmi dôležité, zdôraznila.

Medzi hmyzom opeľované rastliny patrí mnoho plodín. V prípade niektorých z nich, ako sú káva, jahody a repka olejná, by nedostatok opeľovania hmyzom viedol k obrovským stratám na úrode.

Okrem toho, že znečistenie ovzdušia ovplyvňuje vzťah medzi rastlinami a opeľovačmi, ovplyvňuje aj interakciu rastlín s inými organizmami. Tím vedcov chce teraz preskúmať, ako znečistenie ozónom ovplyvňuje opeľovanie a dravosť špecifickej skupiny hmyzu: dravých bzdôch.

 

Kôrovníky sú veľmi zaujímavé, pretože opeľujú rastliny ako dospelé jedince, ale v larválnom štádiu sa živia voškami. Môžu tak znížiť ich populáciu. Vošky sú zasa dobre známymi škodcami rastlín, poznamenal ďalší výskumník.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd