Znečistenie v niektorých mestách klesá a niekde nie. Prečo?

Veronika Sádovská

Už niekoľko týždňov kolujú médiami informácie, že v niektorých mestách sa vďaka karanténe zlepšilo ovzdušie. Avšak nie je tomu tak všade. 

Teória akcie - reakcie, teda že po zavedení karantény sa zlepšila aj kvalita ovzdušia, podľa nových zistení publikovaných v časopise Nature, neplatí úplne na 100%. Zníženie výroby, pokles či úplné vypnutie ekonomiky v regióne Wu-chan či Lombardsku, malo za následok aj zníženie emisií a čistejší vzduch.

Avšak interpretácia týchto faktov v zmysle toho, že ide iba o výsledok karanténny opatrení, nie je správna. Zníženie koncentrácie NO2 až o 50 % sledujeme na severnej pologuli prakticky každý rok. Tento pravidelný pokles spôsobuje dopadajúce slnečné žiarenie a takisto aj ho ovplyvňuje aj počasie. 

Koncentrácia NO2 a iných látok podlieha dennej variabilite. Ozón chemicky interaguje s dusičnanmi a tieto reakcie sú výraznejšie za prítomnosti slnečného svetla. Práve v zime a jari (do apríla, mája) je uhol veľmi ostrý a ozón nie je až tak reaktívny.

Síce pokles emisií v Lombardsku a Číne je oveľa väčší, súvisí aj s karanténou, avšak odborníci sa zhodujú, že to, do akej miery ho ovplyvnili opatrenia je ešte skoro hovoriť.

Nájdu sa však aj mestá, kde je pokles emisií minimálny. Vo väčšine amerických miest nie je takmer žiadny viditeľný pokles. Na iných miestach sa znečistenie dokonca zvýšilo. 

Dôležité však bude to, čo sa bude diať potom. Odborníci sa vyjadrili, že pravdepodobne po opätovnom spustení ekonomiky sa dostane do tých istých koľají, prípadne v snahe dobehnúť škody, sa emisie ešte zvýšia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd